Tombe ontdekt in Egyptische dodenstad Saqqara

djoser

Archeologen hebben in de Egyptische dodenstad Saqqara – ten zuiden van Caïro – een nieuwe tombe ontdekt. De tombe stamt ongeveer uit 1100 voor Christus en bevat onder meer kleurrijke, prachtige tekeningen en inscripties.

Archeologen van de universiteit van Caïro ontdekten de tombe in de dodenstad Saqqara, dichtbij de piramide van Djoser (zie de afbeelding hierboven). De tombe behoort toe aan een man die de archieven van het leger bewaakte en boodschappen van het koninklijk huis overbracht aan buitenlandse overheden.

De binnenkant van de tombe is rijkelijk versierd en nog in goede staat. Het kalksteen in de tombe is versierd met kleurrijke tekeningen en bevat diverse inscripties. Het maakt deze ontdekking extra waardevol: de tekeningen en inscripties kunnen archeologen meer vertellen over de tijd waarin deze man leefde.

Nog met grote regelmaat worden in Egypte archeologische vondsten uit de tijd van de farao’s gedaan. Zo ontdekten onderzoekers onlangs een tombe vol met familieleden van de farao’s. Helaas zijn de tombes die onderzoekers nu ontdekken doorgaans al door grafrovers bezocht, waardoor de mooiste objecten al verdwenen zijn en de tombes soms zwaar beschadigd zijn. Ook de Arabische Lente, waarbij de Egyptische overheid het grip op het eigen land en de kostbaarheden uit de tijd van de farao’s verloor, heeft de archeologie geen goed gedaan.

Bronmateriaal

"Cairo University"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Charlesjsharp (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd