Tomaat krijgt vitaminenboost door LED-licht

Tomaten

Tomaten bleken eerder al erg gezond te zijn en mensen te beschermen tegen griep en verkoudheid. Nu blijkt uit onderzoek hoe de frisse groenten nog gezonder worden: door ze bloot te stellen aan LED-verlichting.

Wanneer de tomaat nog aan de plant groeit en deze extra licht door LED’s krijgt, blijkt de tomaat meer vitamine C te bevatten. En dan is deze tomaat dus nog beter voor de weerstand. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit ontdekten dit door onderzoek naar verschillende tomatensoorten en verschillende lichtsterktes. Ze hingen tussen de tomatenplanten en rondom de trossen LED-verlichting. Normaal hangen de tomaten door de bladeren in de schaduw. Met de LED’s krijgen ze extra licht.

Tomatensoorten
Wat reageerde nu beter op de LED’s: een trostomaat of een snoeptomaatje? De onderzoekers hadden zaden van verschillende tomatensoorten van meerdere zaadbedrijven. De tomaten die het meeste voordeel uit het extra licht haalde, bevatten dubbel zo veel vitamine C. De vitamine C in de andere tomatensoorten nam ook met bijna 100 procent toe. Alle soorten tomaten reageren dus ongeveer net zo goed op het licht van de LED’s. De tomaten die van nature de meeste vitamine C bevatten, bleven dus de gezondste. Het licht dat nodig is voor de verdubbeling van vitamine C, is vergelijkbaar met ongeveer een kwart van de natuurlijke lichtsterkte op een zonnige dag. Tomaten hebben dus niet per se natuurlijk zonlicht nodig om gezond te zijn.

Of LED ook van invloed is op de overige voedingswaarde of de smaak van de gezondere tomaten, moet nog verder onderzocht worden.

Bronmateriaal

" Tomaten met extra vitamine C dankzij LED-belichting" – Wageningen UR .
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dave Olsen (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd