‘Geheime kamer ontdekt achter Toetanchamons’ grafkamer’

Op basis van radarbeelden stellen onderzoekers vast dat achter de noordelijke wand een ruimte te vinden is.

Het wijst er sterk op dat de tombe naast de grafkamer van Toetanchamon nog een tweede – tot nu toe onbekende – grafkamer herbergt, zo laat de Egyptische overheid in een persbericht weten. Het zou betekenen dat onderzoeker Nicholas Reeves het bij het juiste eind heeft.

In grijs de kamers in de tombe van Toetanchamon die we tot op heden kennen. De gele kamers zijn de kamers die volgens Reeves nog niet ontdekt zijn. Kamer y is daarbij de vermeende grafkamer. Afbeelding: © Theban Mapping Project.
In grijs de kamers in de tombe van Toetanchamon die we tot op heden kennen. De gele kamers zijn de kamers die volgens Reeves nog niet ontdekt zijn. Kamer y is daarbij de vermeende grafkamer. Afbeelding: © Theban Mapping Project.
Eerder onderzoek
Reeves publiceerde eerder dit jaar een paper waarin hij stelde dat er achter de grafkamer van Toetanchamon nog een grafkamer schuilgaat. Hij trok die conclusie nadat hij foto’s van de wanden van Toetanchamons grafkamer tot in detail bestudeerd had. In de schilderingen ontdekte hij scheuren die suggereren dat onder het pleisterwerk twee doorgangen schuilgaan die al sinds de oudheid niet meer zijn gebruikt. De ene doorgang zou naar een opslagkamer leiden, de andere doorgang zou leiden naar een tweede grafkamer.

Radaronderzoek
Reeves’ onderzoek maakte niet alleen indruk op egyptologen, maar ook op de Egyptische autoriteiten. Besloten werd om een onderzoek in te stellen. En dus zijn er de afgelopen dagen onder meer radarbeelden van de tombe van Toetanchamon gemaakt. En die suggereren nu dus dat er achter de noordelijke wand van Toetanchamons’ grafkamer daadwerkelijk een ruimte zit die ons tot op heden onbekend was. Of het ook daadwerkelijk om een grafkamer gaat, is op dit moment onduidelijk. De komende tijd zullen de verzamelde gegevens worden bestudeerd. De onderzoekers hopen dan duidelijk te krijgen of er werkelijk een kamer achter de grafkamer van Toetanchamon zit en zoja, om wat voor ruimte het dan gaat.

Nefertiti
Reeves sprak eerder het vermoeden uit dat in een eventuele tweede grafkamer Nefertiti ten ruste is gelegd. De tombe waarin Toetanchamon werd bijgezet zou oorspronkelijk alleen voor haar bedoeld zijn, maar omdat Toetanchamon op zo’n jonge leeftijd overleed en er nog geen tombe voor hem was gebouwd, werd hij in haar tombe bijgezet.

Andere onderzoekers twijfelen aan die hypothese. Hopelijk wordt snel duidelijk of Reeves het bij het juiste einde heeft.

Bronmateriaal

"Ministry of Antiquities"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Maaark / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd