Toetanchamons lichaam vloog na zijn dood spontaan in brand

toetanchamon

Toetanchamon kwam om het leven door een ongeluk met een strijdwagen en nadat de dode farao gebalsemd was, vloog zijn lichaam spontaan in brand. Die opmerkelijke conclusies trekt een Egyptoloog op basis van een analyse van weefsels van de beroemde farao.

Egyptoloog Chris Naunton dook in de aantekeningen die de ontdekker van Toetanchamons tombe, Howard Carter, maakte. Tussen de duizenden aantekeningen stuitte hij op aanwijzingen die suggereren dat het lichaam van de jonge farao verbrand was. Om te achterhalen of dat klopte, haalde Naunton de weefsels die onderzoekers in 1968 voor bloedonderzoek van de farao verwijderden, erbij. Hij onderwierp de weefsels aan de nieuwste chemische onderzoeken. Die onderzoeken onderschrijven wat Carter al in zijn aantekeningen vermeldde. Terwijl de mummie al in zijn verzegelde kist lag, verbrandde deze.

WIST U DAT…

Chemische reactie
Verder onderzoek suggereert dat de koning spontaan ontvlamde. Het was het resultaat van een chemische reactie tussen de oliën die gebruikt werden om de jonge farao te balsemen. Naunton presenteert de nieuwe vondsten dit weekend in de documentaire ‘Tutankhamun: The Mystery of the Burnt Mummy‘, te zien op Channel 4.

Strijdwagen
Maar in de documentaire komt niet alleen de verbranding van de jonge farao aan bod. Naunton komt ook met een antwoord op de vraag die mensen al decennialang bezighoudt: hoe kwam deze jonge farao om het leven? Op basis van CT- en röntgenscans denkt Naunton nu een sluitend antwoord op die vraag te hebben gevonden. Hij ontdekte dat de jonge farao aan één kant van het lichaam een aantal uitgesproken verwondingen had die suggereren dat hij tijdens een ongeval met een strijdwagen het leven liet. Reconstructies van het ongeval resulteren inderdaad in verwondingen die we bij Toetanchamon zien, zo stelt Channel 4 in een persbericht. Het ongeluk zou ook verklaren waarom de farao zonder hart begraven werd: het hart was zo zwaar beschadigd dat het niet meer te redden viel.

Howard Carter bij de tombe van Toetanchamon. Foto: via Wikimedia Commons.
Howard Carter bij de tombe van Toetanchamon. Foto: via Wikimedia Commons.

Strijder
Als Toetanchamon inderdaad op deze wijze om het leven is gekomen, verandert het onze kijk op de farao zeker. We zien geen jonge, ziekelijke man, maar een strijder die zijn leger aanvoerde en mogelijk op het strijdveld stierf.

Naunton is niet de eerste die denkt te weten hoe Toetanchamon aan zijn einde komt. De laatste jaren zijn heel wat scenario’s geopperd. van epilepsie tot een nare val en malaria. Maar altijd worden die beweringen uiteindelijk toch weer in twijfel getrokken door nieuw onderzoek. Of de beweringen van Naunton die twijfels kunnen weerstaan, zal na zondag moeten blijken, als hij al zijn ontdekkingen in de documentaire uit de doeken doet.

Bronmateriaal

"Egyptologist unearths clues on Tutankhamun's botched mummification" - Channel4
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door dalbera (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd