Toekomstige zonnecel wordt misschien wel van hout gemaakt

zonnepaneel

Als het aan Amerikaanse en Chinese onderzoekers ligt, worden zonnecellen in de toekomst onder meer van hout gemaakt. Ze hebben van houtvezels een bijzonder transparant papier gemaakt dat zonnepanelen goedkoper, milieuvriendelijker en efficiënter maakt.

Een zonnepaneel moet aan de ene kant heel transparant zijn (zodat er veel licht wordt doorgelaten), maar aan de andere kant het licht ook kunnen vastgrijpen en verspreiden (dit laatste wordt ook wel aangeduid als ‘optical haze‘). Op dit moment is het zo dat een goede transparantie ten koste gaat van het laatste en vice versa. In andere woorden: het is lastig gebleken om een zonnepaneel te ontwikkelen dat heel transparant is en tegelijkertijd heel efficiënt licht kan grijpen en vasthouden.

Maar Amerikaanse en Chinese onderzoekers brengen daar verandering in. Zij hebben van houtvezels een papier gemaakt dat voor 96 procent transparant is een optical haze heeft van zo’n zestig procent. Dat is te lezen in het blad Nanoletters.

Experimenten tonen aan dat het papier de efficiëntie van een zonnepaneel met wel tien procent kan vergroten. In principe kunnen bestaande zonnepanelen heel gemakkelijk met dit papier verbeterd worden: het papier kan er gewoon op worden aangebracht.

Bronmateriaal

"Novel Nanostructured Paper with Ultrahigh Transparency and Ultrahigh Haze for Solar Cells" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door BishopBandita (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd