Toekomstgerichter denken door suiker

Wilt u dat uw baas het nut inziet van een salarisverhoging? Laat hem toekomstgerichter denken en geef hem – voor het evaluatiegesprek – een blikje cola. Onderzoekers zijn er achter gekomen dat een hoger bloedglucosespiegel er voor zorgt dat mensen meer rekening houden met de toekomst als het gaat om het maken van beslissingen.

Wetenschappers X.T. Wang en Robert D. Dvorak van de universiteit van South Dakota legden vrijwilligers een reeks vragen voor. Bijvoorbeeld: wilt u liever morgen een x-bedrag geld, of wilt u liever een nog groter bedrag geld op een latere datum.

Mensen die een blikje cola dronken bleken veel vaker te kiezen voor de latere datum (en het grotere geldbedrag), dan de vrijwilligers die een blikje cola lite nuttigden. De laatste groep koos vooral voor het kleinere geldbedrag.

“De toekomst is abstracter dan het heden”, concludeert het onderzoeksrapport. “Daarom kost het nadenken over de toekomst meer energie. Glucose in het bloed is brandstof voor de hersenen en versterkt het cognitieve denken over toekomstige gebeurtenissen.”

Daarnaast menen de auteurs dat het verhogen van de glucosewaarden van belang is om anorexiapatiënten en drugs- en gokverslaafden te helpen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd