Toch geen mythe: mensen slapen echt slechter als het volle maan is

Sommige mensen hebben het idee slechter te slapen als het volle maan is. Nieuw onderzoek toont nu aan dat dat niet tussen de oren zit. Er is namelijk wel degelijk een verband tussen de maancyclus en het slaapgedrag van mensen.

Onderzoekers van de universiteit van Basel verzamelden dertig proefpersonen en lieten ze een aantal nachten in een laboratorium slapen. Terwijl de proefpersonen op één oor lagen, hielden de onderzoekers hun hersenactiviteit, oogbewegingen en hormoonproductie in de gaten.

Korter slapen
Uit het experiment blijkt dat mensen bij volle maan niet alleen het idee hebben dat ze slechter slapen: ze slapen ook echt slechter. Zo bleek bij volle maan de activiteit in de hersendelen die geassocieerd worden met een diepe slaap met zo’n dertig procent af te nemen. Ook hadden mensen bij volle maan gemiddeld vijf minuten meer nodig om in slaap te vallen. Gemiddeld sliepen de proefpersonen bij volle maan bovendien twintig minuten korter dan normaal. “Dit is het eerste betrouwbare bewijs dat de maancyclus het slaapritme in mensen kan beïnvloeden,” vertelt onderzoeker Christian Cajochen.

Meer baby’s?

Worden er bij volle maan echt meer baby’s geboren? Nee. Dat is namelijk wèl een mythe!

Hormonen
Ook bleken de proefpersonen bij volle maan minder melatonine in hun lichaam te hebben. Melatonine is een hormoon dat ons ritme van waken en slapen reguleert. Wanneer we aan blauwachtig licht worden blootgesteld, neemt de hoeveelheid melatonine in het lijf af. Voor ons lichaam een teken dat de dag is aangebroken. Neemt de hoeveelheid blauwachtig licht af, dan neemt de hoeveelheid melatonine toe en weet ons lichaam dat het nacht wordt.

De resultaten zijn best opvallend. Zeker omdat kunstlicht tegenwoordig een flinke invloed heeft op ons dag- en nachtritme, zou men niet verwachten dat de maan ook nog wat in de melk te brokkelen heeft. Maar dat is dus wel zo, zo stellen de onderzoekers in het blad Current Biology.

Bronmateriaal

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Craig Deakin (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd