Tips om het hoofd koel te houden

  Een hittegolf is misschien lekker als u op vakantie bent, maar als u moet werken is het een ander verhaal. Hoe overleeft u een dag zonder zweet en zonder productiviteitsverlies? Scientias.nl geeft tips om het hoofd op een hete dag als vandaag koel te houden.

  Koud water
  Koud water is een wondermiddel. Maak de korte mouwen van uw t-shirt nat, waardoor u continu een koud gevoel heeft. Wat ook helpt is even in een bad koud water liggen (of een koude douche nemen). Hierdoor koelt het lichaam af, en dit effect blijft een tijdje aanwezig. Wie achter de computer aan het werk is, doet er goed aan om de voeten in een bak met koud water te stoppen.

  Let op de kleding
  Wie alleen thuis is, doet er goed aan om helemaal niets te dragen. Voor de preutse types onder ons werkt ondergoed of zwemkleding ook prima. Toch buiten de deur werken? Draag luchtige kleding (katoen, zijden, linnen) en het liefst lichte kleuren. Soms is het slim om meerdere laagjes over elkaar te dragen, om zo de zon af te schermen.

  De kelder in
  Warme lucht is minder dicht dan koudere lucht en gaat dus naar boven. Het is dus slimmer om te werken in de kelder, in plaats van op de zolder.

  Ventilator aan
  Een ventilator verplaatst lucht en lijkt in eerste instantie niet zo nuttig, maar dat is een grote vergissing. Een ventilator circuleert lucht en kan er ‘s avonds sneller voor zorgen dat de temperatuur in huis daalt. Zorg er dan wel voor dat u een raam open heeft, waardoor de warmte weg kan. Ook slim: vul een lege PET-fles met water, leg deze in de vriezer en haal de fles er een dag later uit. Zet deze fles met bevroren water voor een ventilator en zet de ventilator aan. De lucht stroomt langs de koude fles en koelt af.

  Laat geen warmte binnen
  Er zijn verschillende manieren om warmte buitenshuis te houden. Denk aan de plaatsing van buitenzonwering, zoals rolluiken of markiezen. Buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering. Buitenzonwering houdt 85 tot 90 procent van de warmte tegen; binnenzonwering slechts 35 tot 65 procent. Doe de gordijnen dicht om nog meer warmte tegen te houden. Heeft uw huis een plat dak? Schilder uw dak dan wit!

  Kook niet
  Probeer koken op een warme dag te vermijden. Het gebruik van een oven of gasfornuis resulteert in een sterke temperatuurstijging. Eet een keer koud, bijvoorbeeld sla, of stop iets in de magnetron. Zet ook niet teveel lampen aan, want vooral traditionele lampen produceren veel hitte.

  Of… eet heet!
  Het is niet voor niets dat mensen in het buitenland veel kruiden in hun gerechten stoppen. Heet voedsel stimuleert de transpiratie, wat ervoor zorgt dat het lichaam sneller afkoelt. De endorfine in kruidig voedsel zorgt voor een aangenaam gevoel, waardoor u de hitte al snel vergeet.

  Lotion met pepermunt
  Smeer uw huid in met een lekkere lotion en dan het liefst in de pepermunt-uitvoering. Pepermunt geeft de huid een fris gevoel en koelt goed. Probeer ook te douchen met een pepermunt-product, bijvoorbeeld een bepaalde douche-gel.

  Denk koel
  Bekijk de film Ice Age, lees een boek over bergbeklimmen op de Mount Everest of denk aan een vakantie op de noordpool. Wie koud denkt, krijgt het ook een stuk kouder.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd