Tikkende klok versnelt de biologische klok van de vrouw

klok

Wanneer vrouwen samenkomen om eventuele kinderwensen te bespreken, wordt één bepaalde zin vrijwel altijd genoemd door één van de gespreksdeelnemers: “De klok tikt.” Grappig genoeg versnelt een tikkende klok daadwerkelijk de biologische klok van een vrouw.

Het subtiele geluid van een tikkende klok zorgt ervoor dat een vrouw eerder kinderen wil krijgen. Dit is voornamelijk het geval wanneer zij uit een laag sociaal-economisch milieu komt. Zo schrijven onderzoekers Justin Moss en Jon Maner van de staatsuniversiteit van Florida in een paper in Human Nature.

Eetbuien

Heb jij iedere avond trek in een zak chips? Dat komt door je biologische klok. Het zit namelijk van nature in ons biologische ritme om ’s avonds meer te eten.

Klok verlaagt eisen
Moss en Maner vroegen 59 mannen en vrouwen op welke leeftijd ze zouden willen trouwen en een gezin willen stichten. Dit gebeurde in een stille kamer. Vervolgens werden 74 deelnemers naar een kamer gebracht met een tikkende klok. Vrouwen uit een laag sociaal-economisch milieu wilden vervolgens eerder trouwen en sneller kinderen dan vrouwen uit hogere milieus. De vrouwen hechtten ook minder waarde aan de sociale status en de inkomsten van de man.

En mannen?
Op mannen had de tikkende klok geen enkel effect. Dit verrast de onderzoekers niet, want mannen kunnen zelfs op hoge leeftijd nog kinderen verwekken. Dit in tegenstelling tot vrouwen, waarbij de menopauze het einde betekent van de vruchtbaarheid.

Bronmateriaal

Moss, J.H. & Maner, J.K. (2014). The Clock Is Ticking: The Sound of a Ticking Clock Speeds Up Women's Attitudes on Reproductive Timing. Human Nature. DOI 10.1007/s12110-014-9210-7.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd