Tik uw kamerplant aan om uw PC op te starten

  U wilt uw pc opstarten? Raak de geranium in het raamkozijn even aan. Moet het licht uit? Geef dan de orchidee op tafel een tik. Dankzij een nieuwe technologie kunnen nu ook planten uw apparatuur besturen.

  De technologie heet Botanicus Interactus en is ontwikkeld door Disney Research. Dankzij de technologie kunnen planten – zowel echte als nepperds – worden ingezet om uw apparaten in huis te regelen. Simpelweg doordat de plant uw aanwezigheid, maar ook uw aanrakingen kan voelen.

  Touchscreen
  In feite verandert u uw plant met de technologie in een touchscreen. Dat lijkt misschien een beetje gek, maar het is heus niet vergezocht, zo verzekert onderzoeker Ivan Poupyrev ons. “Computers worden steeds meer één met de plaatsen waar we leven en dankzij touchpads en Microsoft Kinect communiceren we steeds vaker met computers door aanraking en gebaren. Deze interactie blijft nu nog beperkt tot computers. Wij vroegen ons af: wat als een grotere variatie aan alledaagse objecten om ons heen in staat zou zijn tot interactie met ons?”

  Techniek
  Om dat te bewerkstelligen, maken de onderzoekers gebruik van de techniek Swept Frequency Capacitive Sensing (SFCS). Dankzij deze techniek kan vastgesteld worden of een plant wordt aangeraakt, maar ook waar en hoe deze wordt aangeraakt. En dat alles dankzij een elektrode in de potgrond (zie ook het filmpje hieronder). Aan die aanraking kan vervolgens een bepaald commando voor bijvoorbeeld uw computer worden gekoppeld. Of aan een bepaalde aanraking wordt een muzieknoot gekoppeld. U kunt dan musiceren door uw kamerplant aan te raken.

  “Planten een stem geven en de mogelijkheid geven om op ons te reageren en zich met ons te verbinden, kan leiden tot nieuwe vormen van entertainment, onze levensstijl verbeteren en een nieuw platform creëren dat gebruik kan worden voor educatieve doeleinden of als entertainment.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd