“Tijgers kunnen binnen twaalf jaar uitsterven”

Tijgers die in het wild leven kunnen binnen twaalf jaar uitsterven als er geen actie ondernomen wordt. Dit vertelde James Leape, directeur van de World Wildlife Fund, tijdens een bijeenkomst in St. Petersburg. In 2022 vindt het volgende ‘jaar van de tijger’ plaats en ironisch genoeg misschien zonder dat dit bedreigde roofdier nog in wild voorkomt.

In juli leefden er nog zo’n 3.200 tijgers in het wild. “Als we de tijger verliezen dan verliezen we niet alleen één van ‘s werelds grootste roofdieren, maar nog veel meer,” vertelde Diane Walkington van het Wereld Natuur Fonds in juli. “Door hun gebieden veilig te stellen, beschermen we nog honderden andere soorten.”

“Voor veel mensen zijn tijgers één van de mooiste wereldwonderen”, zegt Leape. “Tijgers zijn de inspiratie om bossen en graslanden in stand te houden.”

Op dit moment leven tijgers in dertien landen in het wild: Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Thailand, Vietnam en Rusland. Het is vooral de taak van deze landen om tijgers te beschermen.

Vruchtbaar
Wetenschappers geven de hoop nog niet op: de veerkracht en ongelofelijke vruchtbaarheid van de tijger verkleint de kans dat het dier uitsterft aanzienlijk. Wanneer de dieren drie of vier jaar de tijd krijgen om ongestoord hun leven te leiden, zouden hun aantallen direct sterk oplopen, zo verwachten experts.

Stropers
Grote vraag is natuurlijk of de tijgers drie of vier ongestoorde jaren gegund zijn. De vacht van de dieren is razend populair en aan diens botten worden medische krachten toegekend. Dat maakt de dieren tot een graag geziene gast onder stropers. De ontbossing drijft de dieren ondertussen steeds verder naar de rand van de afgrond.

WIST U DAT…

…tijgers in Bangladesh opvallend klein zijn?

Redding
Om tijgers te redden is een twaalfjarig plan opgesteld. De eerste vijf jaar kost het plan 350 miljoen dollar. Op dit moment zoeken Leape en zijn collega’s bedrijven en overheden die mee willen helpen aan het ambitieuze project om de tijgerpopulatie te laten groeien. Het project beschermt leefgebieden van tijgers en gaat de smokkel en handel van tijgers tegen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd