Tijdreizigers zijn onvindbaar op het wereldwijde web

tijdreiziger

Het begon als een grapje en werd later een min of meer serieus onderzoek: als tijdreizigers bestaan, zouden ze dan ook het internet en sociale media gebruiken? En zoja, hoe kunnen we die tijdreizigers daar dan vinden? Een astrofysicus en zijn studenten zochten het uit. Helaas leverde de zoektocht geen tijdreizigers op.

In een poging tijdreizigers op te sporen selecteerden astrofysicus Robert Nemiroff en zijn studenten twee recente gebeurtenissen: de ontdekking van komeet ISON en de keuze voor paus Franciscus. Vervolgens kamden ze de sociale media Facebook en Twitter uit, op zoek naar mensen die deze twee fenomenen al noemden voordat ze opdoken. Dat zou er immers op wijzen dat deze mensen naar de toekomst waren gereisd en zodoende al van deze gebeurtenissen op de hoogte waren. Zonder noemenswaardig resultaat. Ze troffen slechts één blog aan waar al naar paus Franciscus verwezen werd voor deze gekozen werd, maar dat leek meer toeval dan wijsheid te zijn.

De onderzoekers breidden hun studie uit. Ze doken in zoekopdrachten en kamden de Astronomy Picture of the Day-website uit. Ook zonder resultaat. In een laatste poging tijdreizigers op te sporen vroegen ze in september 2013 aan lezers om een mail of tweet te versturen in augustus 2013. Ook zonder resultaat.

“Tijdens onze kleine zoektocht vonden we niets,” erkent Nemiroff. “Ik had het ook niet verwacht, maar ik ken nog steeds niemand die zo’n zoektocht wel eens heeft gedaan. Het internet is in essentie een database en ik dacht dat als tijdreizigers bestonden, hun bestaan op de één of andere manier wel uit zou zijn gekomen, wellicht doordat ze winnende loterijnummers publiceerden voor de trekking.”

Bronmateriaal

"In Search of . . . Time Travelers" - MTU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Quentin Franke.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd