Tijdig stoppen met flesvoeding kan obesitas voorkomen

Kinderen die ook na hun eerste verjaardag nog flesvoeding krijgen, lopen een verhoogd risico op obesitas, zo blijkt.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een analyse van de gegevens van 6750 kinderen. Een deel van de kinderen kreeg lang flesvoeding: zelfs op de tweede verjaardag was de fles nog de belangrijkste bron van voedingsstoffen. Andere kinderen kregen na hun eerste verjaardag geen flesvoeding meer.

Resultaten
De onderzoekers keken vervolgens hoe de kinderen er op hun vijfde aan toe waren. Er bleken duidelijke verschillen te zijn tussen de kinderen die tijdig gestopt waren met flesvoeding en kinderen die nog lang aan de fles waren. “Kinderen die met 24 maanden nog steeds de fles kregen, hadden een dertig procent grotere kans om als ze 5,5 jaar oud waren overgewicht te hebben,” vertelt onderzoeker Robert Whitaker. Die resultaten bleven overeind. Ook toen de onderzoekers andere factoren die tot overgewicht kunnen leiden in de analyse hadden meegenomen.

WIST U DAT…

…ook een klein vetrolletje de kans op dementie vergroot?

Teveel
De onderzoekers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Kinderen die te lang flesvoeding krijgen, worden ook te lang gestimuleerd om veel calorieën te nuttigen. “Een 24 maanden oud meisje met een gemiddeld gewicht en een gemiddelde lengte die een fles melk krijgt voordat ze gaat slapen, ontvangt dan al ongeveer 12 procent van haar dagelijkse behoefte aan calorieën,” legt onderzoeker Rachel Gooze uit.

Volgens de onderzoekers kan het geen kwaad om kinderen vanaf hun eerste verjaardag geen flesvoeding te geven. Sterker nog: alles wijst erop dat obesitas zo voorkomen kan worden. Het onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of Pediatrics.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd