Tongzoenen zal nooit meer hetzelfde zijn nu onderzoekers zich erover gebogen hebben. Ze ontdekten dat we tijdens een tongzoen die tien seconden duurt zo’n tachtig miljoen bacteriën uitwisselen én dat tongzoenen ervoor zorgt dat het speeksel van mensen op elkaar gaat lijken.
Remco Kort – verbonden aan TNO – en zijn collega’s schrijven dat in het blad Microbiome. “Tongzoenen is een mooi voorbeeld van een korte blootstelling aan een gigantische hoeveelheid bacteriën,” vertelt hij. “Wel zo’n tachtig miljoen gedurende tien seconden. Een aantal daarvan nestelen zich op je tong, een groot deel doet dat niet.”
Op de tong
De onderzoekers waren niet alleen benieuwd naar hoeveel bacteriën er tijdens een tongzoen worden uitgewisseld. “We wilden uitzoeken in hoeverre de orale microbiota – het geheel van micro-organismen dat je in je mond bij je draagt – van partners overeenkomt.” Uit dat deel van het onderzoek blijkt dat de mondflora op de tong van partners meer op elkaar lijkt dan de mondflora van willekeurige personen. Grappig genoeg hoefden partners daarvoor niet eens zo vaak te tongzoenen. “Het maakte niet uit of de partners aangaven negen keer per dag of negen keer per jaar met elkaar te tongzoenen. Kennelijk zijn hierin ook andere factoren belangrijk, zoals hetzelfde dieet of bijvoorbeeld het gebruik van dezelfde tandpasta.”
Speeksel
Hoe frequent mensen tongzoenen bleek weer wel effect te hebben op de verzameling bacteriën in het speeksel. Hoe vaker mensen met elkaar zoenden, hoe meer de verzameling bacteriën in hun speeksel op elkaar ging lijken. Gemiddeld waren er negen intieme zoenen per dag voor nodig om ervoor te zorgen dat de verzameling bacteriën in het speeksel van een persoon significant ging lijken op die in het speeksel van zijn of haar partner.
Kort en collega’s baseren hun conclusies op een onderzoek onder 21 stellen. De stellen moesten vragenlijsten invullen over hun kusgedrag. De onderzoekers waren met name benieuwd hoe vaak de stellen tongzoenden en hoelang dat dan duurde. Ook werden er monsters verzameld waarmee de onderzoekers konden vaststellen hoeveel en welke bacteriën er op de tong en in het speeksel van de proefpersonen leefden. De proefpersonen namen ook deel aan een experiment. Hierbij dronken een aantal proefpersonen een drankje met daarin specifieke bacteriën, waarna ze met hun partner moesten tongzoenen. De onderzoekers keken vervolgens in welke mate de bacteriën uit het drankje in de mond van de partner terug te vinden waren.