Tijdelijk onvruchtbaar door warme laptop op schoot

Veel mannen werken met de laptop op schoot en dat is niet zo best. Zeker niet wanneer zij de benen tijdens het werken tegen elkaar houden. Dat blijkt uit onderzoek. Door in deze houding te werken, warmt de balzak razendsnel op en dat is dan weer slecht voor het sperma: een bevruchting kan door opwarming weken of maanden onmogelijk zijn.

De onderzoekers verzamelden 29 mannen tussen de 21 en 35 jaar. Ze namen deel aan drie tests. In de ene test hadden de heren de laptop op schoot en hun benen tegen elkaar. In een tweede test was de houding hetzelfde, maar zat er een koeler onder de laptop. In het derde experiment hielden de mannen hun benen in een hoek van 70 graden uit elkaar en stond de laptop op een plank die op de benen rustte.

Voor en tijdens elke test maten de onderzoekers de temperatuur van de balzak. In alle drie de experimenten steeg die temperatuur, maar wanneer de benen tegen elkaar werden gehouden, ging dat het snelst: 2,3 graden Celsius warmer in één uur tijd. De eerste elf minuten steeg de temperatuur zelfs met maar liefst één graad. Wanneer de mannen er een koeler onder hadden, steeg de temperatuur in diezelfde periode met 2,2 graden Celsius. Door de benen uit elkaar te houden, bleef de temperatuurstijging beperkt tot 1,4 graden Celsius.

“De benen tegen elkaar houden – en dat is de manier waarop de meeste mensen hun laptop gebruiken – lijkt het slechtst te zijn,” concludeert onderzoeker Edmund Sabanegh. Wanneer de balzak opwarmt, wordt het sperma langzamer en minder vaardig in de bevruchting. Dat betekent heel concreet dat de man mogelijk tot enkele maanden niet in staat is om een eitje te bevruchten. Volgens Sabanegh is het het beste als mannen hun laptop enkel aan tafel gebruiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd