Weekend, dus een mooi moment voor een glaasje wijn. Hopelijk denkt je geliefde daar hetzelfde over, want koppels met dezelfde drinkgewoonten leven langer, blijkt uit een nieuwe studie. Al moet het geen reden zijn om die fles vaker open te trekken, waarschuwen de onderzoekers.
Ze keken naar meer dan 4600 stellen, die meededen aan een langlopend onderzoek onder Amerikaanse 50-plussers, die elke twee jaar een vragenlijst invullen. Ze moesten onder meer aangeven hoeveel alcohol ze ongeveer per week dronken.
Samen is beter dan alleen
En daaruit bleek iets opmerkelijks. “We ontdekten dat koppels die in de afgelopen drie maanden alcohol dronken, langer leefden dan de andere koppels, die ofwel niet dronken of bij wie alleen een van de twee dronk”, zeg onderzoeker Kira Birditt van de University of Michigan. Ook bleek dat beide partners langer leefden als ze allebei licht of matig dronken, vergeleken met koppels die beiden veel of helemaal geen alcohol consumeerden. Er is rekening gehouden met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes die invloed kunnen hebben op alcoholgebruik en de gevolgen ervan.
Dezelfde leefstijl
Het is niet duidelijk waarom samen drinken leidt tot een langer leven, terwijl dat niet geldt voor de individuele alcoholconsumptie. Een mogelijke verklaring is dat het goed is voor de relatie om er af en toe een biertje of wijntje bij te pakken. Maar andersom kan het ook zijn dat een gelijke alcoholconsumptie iets zegt over hoe goed de leefstijlen bij elkaar passen en hoe tevreden mensen zijn met hun relatie. Het laat in ieder geval zien dat partners een grote invloed hebben op elkaars welzijn. “We hebben ook in andere studies gevonden dat koppels die samen drinken een betere relatie hebben en dat zou kunnen komen doordat het de intimiteit vergroot”, verklaart Birditt. In algemene zin is een goede relatie bevorderlijk voor de gezondheid en je zou kunnen denken: hoe meer je deelt, hoe beter het is, dus ook zoiets als samen een glaasje drinken kan dan een positief effect hebben.
Dronken ruzies
Het is niet voor het eerst dat de invloed van samen drinken is onderzocht, maar meestal gaat het dan over de verschillen in alcoholgebruik. Al in 1998 verscheen er een studie die aantoonde dat drinkgewoonten invloed hebben op relaties. Vooral als de een veel meer drinkt dat de ander leidt dit vaak tot ruzies en spanningen. “De meerderheid van het onderzoek keek naar jongere koppels en zwaar drinken bij een van de twee. Daaruit bleek dat mensen dan minder tevreden zijn met hun huwelijk, meer conflicten hebben en vaker uit elkaar gaan”, klinkt het.
Shotjes of wijntje bij het haardvuur
Maar nu blijkt dus dat ook het omgekeerde geldt: gedeelde drinkgewoontes brengen koppels juist dichter bij elkaar. Al zijn er beperkingen aan deze studie. Zo is er alleen gekeken naar heterokoppels en niet naar wat voor alcohol mensen dronken. Shotjes drinken in de kroeg heeft mogelijk een ander effect dan een wijntje bij het haardvuur. “Er is ook weinig informatie over de dagelijkse interpersoonlijke processen die mogelijk impact hebben op het verband. Hoe ziet hun dagelijks leven eruit? Drinken ze samen? Wat doen ze als ze drinken?” vraagt Birditt zich af.
Ze vertelt dat het heel belangrijk is om te begrijpen hoe koppels elkaars gedrag beïnvloeden om zo tot beter gezondheidsbeleid te komen voor oudere volwassenen. Zo werkt het beter als maatregelen rekening houden met de leefstijl van beide partners. “Deze studie brengt dit weer een stap verder door aan te tonen dat samen ongeveer even veel alcohol drinken mogelijk leidt tot een langer leven, maar daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel mensen drinken”, aldus de onderzoeker tot besluit.