Tiener heeft zwak voor muziek waar pa en ma tijdens hun jeugd naar luisterden

muziek

Wetenschappers hebben ontdekt dat tieners een zwak hebben voor de muziek die populair was toen hun eigen ouders jong waren. Ze hebben opvallend veel herinneringen aan die muziek en ervaren er ook veel emoties bij.

Muziek heeft een grote invloed op ons geheugen. Zo kan een liedje dat we lang niet gehoord hebben ons opeens weer terugbrengen naar de tijd waarin dat liedje een hit was. De onderzoekers zetten een studie op om te achterhalen in welke periode muziek de grootste invloed had op mensen. Ze keken niet alleen in welke periode van het leven muziek de sterkste herinneringen opriep, maar ook wanneer muziek de grootste invloed had op de emoties.

Herinneringen
Uit het onderzoek – uitgevoerd onder adolescenten – bleek dat de herinneringen aan liedjes sterker werden, naarmate de proefpersonen ouder werden. Dat is logisch: muziek die we recenter hebben gehoord, herinneren we ons beter en daardoor is het gemakkelijker om aan die liedjes herinneringen te koppelen en er emoties aan te verbinden.

Toen papa nog jong was
Verrassender was de ontdekking dat de proefpersonen ook heel veel herinneringen hadden aan muziek die populair was aan het begin van de jaren ’80, oftewel de periode waarin hun ouders adolescenten waren. De proefpersonen bleken een zwak te hebben voor deze muziek en er opvallend veel herinneringen en emoties bij te hebben.

WIST U DAT…

…wetenschappers er eindelijk uit zijn waarom wij mensen graag naar droevige muziek luisteren?

Verrassend
Het is verrassend, omdat uit eerder onderzoek bleek dat muziek die we als adolescenten luisteren de grootste (emotionele) invloed heeft op ons leven. Maar dit onderzoek suggereert dat ook de muziek waar we als kinderen aan worden blootgesteld, invloed heeft.

Opa en oma
Uit het onderzoek blijkt ook dat de proefpersonen relatief veel herinneringen hadden aan en emoties ervoeren bij muziek uit de zestiger jaren: de periode waarin hun grootouders jong waren. Het suggereert dat ook de muziekkeuze van opa en oma invloed uitoefent op de kleinkinderen.

De onderzoekers zijn van plan hun studie voort te zetten. In de toekomst willen ze met meer proefpersonen van de meest uiteenlopende leeftijden, gaan werken. Ze hopen zo te achterhalen hoe verschillende generaties elkaar – als het gaat om muziek – beïnvloeden.

Bronmateriaal

"Young Adults Reminisce About Music From Before Their Time" - Psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Laura (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd