Tien procent van de kinderen proeft weinig

Eén op de tien kinderen proeft het voedsel niet goed, zo blijkt uit Australisch onderzoek. Middenoorontsteking zou de boosdoener zijn.

De onderzoekers testten de smaakpapillen van 432 kinderen. De proefpersonen waren tussen de acht en twaalf jaar oud. De kinderen kregen een drankje voorgeschoteld dat zout, zoet, zuur of bitter was. Na elk drankje moesten de kinderen het plaatje met voedsel dat het beste bij de smaak paste, aanwijzen.

Criterium
De kinderen proefden verschillende concentraties in een willekeurige volgorde. Tussen het proeven door, spoelden ze de mond met water. De wetenschappers hadden van tevoren vastgesteld dat een kind niet goed kan proeven als deze zeker drie van de vijf verschillende concentraties per smaak aan de verkeerde foto koppelt. Tot hun grote verbazing bleek 9,5 procent van de kinderen aan dit criterium te voldoen en dus niet goed te kunnen proeven.

WIST U DAT…

Middenoorontsteking
Zo’n verminderd vermogen om dingen goed te proeven, kan door verschillende zaken veroorzaakt worden. Het is echter aannemelijk dat het bij kinderen het resultaat is van een chronische middenoorontsteking. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen met zo’n ontsteking moeite hebben met het onderscheiden van smaken.

Zenuw
Een belangrijke zenuw die betrokken is bij het proeven loopt door het middenoor. Deze zenuw wordt door ontstekingen aangetast en werkt daardoor minder of niet. “Gezien de leeftijd van de kinderen is het aannemelijk dat voor velen van hen het verlies van smaak permanent is,” stelt onderzoeker David Laing.

Mogelijk verklaart het feit dat veel kinderen weinig proeven ook waarom zoveel kinderen te zwaar zijn. Het verlies van smaak verandert namelijk de beleving van voedsel en kan leiden tot flinke veranderingen in het dieet. Kinderen die geen zoete smaken meer proeven, gaan bijvoorbeeld heel zout eten. Of dat verband klopt, moet uit nader onderzoek blijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd