Lieve therapeut zet brein op zijn kop

 PSYCHOLOGIE  Een uur languit op de bank bij de betere psychotherapeut. Is dat weggegooid geld of een gouden kans? Uit onderzoek blijkt het laatste. Depressieve mensen hebben baat bij effectieve psychotherapie. Niet vanwege de therapie zelf. Of de bank. Maar dankzij de relatie met de therapeut.

Celweefsel van mensen met een depressie kan na effectieve psychotherapie radicaal veranderen. Deze verandering brengt een hogere productie van proteïnen met zich mee. De proteïnen creëren op hun beurt weer de benodigde nieuwe hersencellen. Uit een onderzoek is nu gebleken dat de kans op een dergelijke verandering groter is als de cliënt een band opbouwt met de therapeut.

Helemaal nieuw zijn de conclusies natuurlijk niet. Een goede relatie met de therapeut bleek ook in voorgaande onderzoeken van cruciaal belang; zonder die band is er geen veilige omgeving waarin de cliënt ervaringen en gedachten kan delen.

Dat het brein deze relatie direct omzet in concreet hersenweefsel is goed om te weten. Niet alleen voor de therapeut, maar ook voor de cliënt. Want als het brein zich kan herstellen dankzij een hand op de schouder, een bemoedigende glimlach of een simpele, begrijpende knik, is dan eigenlijk niet alles mogelijk?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd