Textiel uit tijd van koning Salomo gevonden

Archeologen hebben bijzondere geweven stoffen gevonden uit de tijd van koningen David en Salomo. De vezels zijn al 3.000 jaar bewaard gebleven.

Geweven wol in de kleuren rood en blauw.
Geweven wol in de kleuren rood en blauw.
In de oude kopermijnen in Timna vonden archeologen van de Tel Aviv universiteit een flinke collectie materialen, waaronder zaden, leer en stoffen. De kleine stukjes textiel zijn niet groter dan vijf bij vijf centimeter, maar variëren wel in kleur. Ook zijn er verschillende weeftechnieken gebruikt.

Nog niet eerder zijn er zulke oude stoffen gevonden in Jeruzalem, Hazor en Megiddo. Dankzij de stukjes textiel leren archeologen meer over de Edomieten. De Edomieten woonden in het gebied Edom. Zij leefden van handel met Egypte, Mesopotamië en het zuiden van Arabië. De Edomieten geloofden in de god Qos.

De archeologen beweren dat de stoffen gedragen werden door de belangrijke mensen van de gemeenschap. De voorwerpen tonen aan dat de Edomieten vakmannen waren. “Zij konden al koper smelten en dat is een zeer ingewikkeld proces”, vertelt Dr. Orit Shamir. De smid moest rekening houden met 30 tot 40 verschillende variabelen om de felbegeerde koperblokken te produceren.

In de kopermijnen troffen de onderzoekers duizenden zaden aan, namelijk de zaden van druiven, vijgen, granaatappels, tarwe, gerst, olijven en dadels. Sommige zaden zijn blootgesteld aan koolstoofdatering, waardoor de leeftijd kon worden bepaald van de diverse voorwerpen. “We kunnen nu vaststellen welke soort wijn ze dronken in de tijd van koning David”, zegt wetenschapper Erez Ben-Yosef.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd