Teveel zoetigheid tast smaakpapillen aan

Zoet voedsel tast de smaakpapillen aan, zo blijkt. Gevolg: zoetekauwen gaan nog meer zoetigheid eten om er toch iets van te proeven.

De onderzoekers verzamelden een groep proefpersonen. Onder de proefpersonen bevonden zich mensen met een gezond gewicht en mensen met overgewicht. De wetenschappers schotelden de proefpersonen zoete en zoute drankjes voor.

Experiment
De proefpersonen moesten aangeven hoe zoet of zout ze een drankje vonden. De mensen met overgewicht kregen dezelfde drankjes als de mensen met een gezond gewicht, maar gaven aan dat ze de zoete drankjes veel minder zoet vonden. Ook bleek dat de mensen met overgewicht een grotere voorliefde voor zoet hadden. De onderzoekers concluderen dat de mensen met overgewicht minder gevoelig waren voor zoete smaken, maar tegelijkertijd onbewust wel meer verlangden naar zoet voedsel.

WIST U DAT…

…chocolade binnenkort wel eens een zeldzame delicatesse kan worden?

Cirkel
En zo ontstaat een vicieuze cirkel. Mensen eten veel zoetigheid, maar proeven er daardoor later minder van en moeten dus meer eten om dat prettige gevoel eraan over te houden. Dat vergroot de kans op overgewicht.

Snel
Maar het zijn heus niet alleen mensen met overgewicht die zo gemakkelijk aangetast worden door zoetigheid, zo bleek uit nader onderzoek. De wetenschappers lieten mensen met een gezond gewicht gedurende vier weken twee keer per dag een zeer zoet drankje drinken. Na die vier weken waren de smaakpapillen al aangetast: de proefpersonen proefden minder zoet.

“De ontdekking dat een paar zoete drankjes per dag in korte tijd zo’n dramatische verandering in smaak kunnen bewerkstelligen, is een echte verrassing,” stelt onderzoeker Lucy Donaldson.

Bovenstaande foto is gemaakt door Eszter Hargittai (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd