Teveel koffie drinken, vergroot mogelijk de kans op slechtere ogen

Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen koffie met cafeïne en slechter wordende ogen. Mensen die meer dan drie kopjes koffie per dag drinken, hebben een grotere kans op een verhoogde oogdruk, wat weer kan leiden tot glaucoom: een aandoening die het zicht kan verminderen.

Het idee dat koffie invloed heeft op de ogen is niet helemaal nieuw, vertelt onderzoeker Jae Hee Kang. “Onder Scandinavische populaties komt pseudo-exfoliatie glaucoom (hierbij raakt de afvoer van het oog verstopt, stijgt de oogdruk en kan de oogzenuw beschadigen, red.) en glaucoom (een verzamelnaam voor aandoeningen die voortkomen uit een verhoogde oogdruk, red.) het vaakst voor. Aangezien Scandinavische populaties ook de meeste koffie met cafeïne drinken en ons onderzoek eerder al aantoonde dat meer koffie drinken, leidt tot een verhoogd risico op primair open kamerhoek glaucoom (de meest voorkomende vorm van glaucoom, de oogzenuw beschadigt hierbij doordat de druk oploopt, red.), voerden we dit onderzoek uit om te achterhalen of de kans op pseudo-exfoliatie glaucoom of oculaire hypertensie (een verhoogde oogdruk die (nog) niet leidt tot glaucoom, red.) door koffieconsumptie beïnvloed wordt.”

Links wat mensen met gezonde ogen zien. Rechts wat mensen met gevorderd glaucoom zien. Foto’s: National Eye Institute.

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden 78.977 vrouwen die bij de start van het onderzoek minstens veertig jaar oud waren en geen glaucoom hadden en wiens ogen tussen 1980 en 2008 regelmatig onderzocht waren. Ook bestudeerden de onderzoekers 41.202 mannen ouder dan veertig jaar. Hun ogen werden tussen 1986 en 2008 regelmatig onderzocht. Met behulp van vragenlijsten kwamen de onderzoekers meer te weten over de levensstijl van de proefpersonen. Bijvoorbeeld hoe vaak ze koffie met cafeïne dronken. Het medisch dossier van de proefpersonen vertelde de onderzoekers onder meer of zij een verhoogde druk in het oog hadden die de optische zenuw kon beschadigen.

WIST U DAT…

Drie kopjes
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die drie kopjes koffie (met cafeïne) of meer dronken in vergelijking met mensen die geen koffie dronken een grotere kans hadden op aandoeningen die konden leiden tot glaucoom. Opvallend genoeg hadden andere producten met daarin cafeïne (denk aan chocolade en thee) dat effect niet. Ook blijkt uit het onderzoek dat vrouwen bij wie glaucoom in de familie zit een verhoogd risico lopen.

Hoewel het onderzoek vrij eenduidig is, zijn de onderzoekers toch voorzichtig. Meer onderzoek onder andere populaties mensen is nodig om de resultaten te bevestigen. Ook zou uitgezocht moeten worden of er misschien nog andere etenswaren of leefstijlfactoren zijn die de kans op glaucoom vergroten.

Bronmateriaal

"New study links caffeinated coffee to vision loss" - ARVO.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Doug Wheller (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd