Tevatron gooit de handdoek in de ring

Morgen is het zover: de machtige deeltjesversneller Tevatron stopt ermee. Helaas is de missie van Tevatron nog niet volbracht.

De afgelopen jaren kreeg Tevatron een ultiem doel: voor de sluiting het Higgs-deeltje vinden. Dat is niet gelukt. Maar het maakt Tevatron – die de concurrentie met nieuwere deeltjesversnellers zoals de LHC niet langer aankan – geen mislukkeling.

Top-quark
De deeltjesversneller mag Higgs dan niet gevonden hebben: er werden voldoende andere ontdekkingen gedaan. De bekendste stamt uit 1995 toen Tevatron de top-quark ontdekte.

Neutrino’s
De zoektocht naar Higgs gaat door. Alleen speelt Tevatron daar geen rol meer in. Dat moet even slikken zijn voor de medewerkers van Fermilab die zich jaren voor de deeltjesversneller hebben ingezet. Gelukkig wacht Fermilab een gloednieuwe uitdaging. Eentje die misschien nog wel meer glorie met zich meebrengt dan de vondst van Higgs. Fermilab gaat zich nu namelijk richten op onderzoek naar neutrino’s. En ook daar kunnen de wetenschappers gemakkelijk de kranten mee halen, zo bleek vorige week maar weer eens toen bekend werd dat wetenschappers deeltjes hebben gevonden die sneller kunnen reizen dan het licht. Die ontdekking moet nu nog een keer bevestigd worden en daar ligt een schone taak voor Fermilab.

Overigens lijkt het erop dat Fermilab de deeltjesversneller nog niet helemaal uit het hoofd heeft gezet. Mogelijk komt er een nieuwe: de International Linear Collider. Deze kan de concurrentie met LHC niet direct aan, maar kan waarnemingen die nabij Genève gedaan worden wel mooi nader onderzoeken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd