Binnen zes uur na een spoedkeizersnede een kwartiertje tetris spelen kan psychologisch trauma voorkomen: dat stellen onderzoekers aan de Zwitserse universiteit Lausanne.
Een ongeplande keizersnede ondergaan is een traumatische ervaring. De spoedoperatie wordt immers enkel uitgevoerd als er ernstig letsel of zelfs de dood dreigt voor moeder of kind. Ongeveer één op de vijf vrouwen die een ongeplande keizersnede ondergaat ontwikkelt daarna een post-traumatische stressstoornis (PTSS). Nog meer vrouwen hebben last van symptomen van PTSS.
Waarom Tetris?
Dat het spelletje Tetris kan helpen om PTSS-symptomen te verminderen bij trauma’s als verkeersongelukken is al langer bekend. Hoe dat precies werkt, weten onderzoekers niet zeker. De theorie is dat bij het spelen van dit spelletje je hersenen zo druk bezig zijn met visualiseren hoe de blokjes georiënteerd moeten worden, dat het een ander proces verstoort: het verankeren van de traumatische gebeurtenis in je langetermijngeheugen.
Omdat PTSS na een zware bevalling niet alleen impact heeft op de moeder zelf, maar ook op het pasgeboren kindje en de rest van het gezin, onderzochten Zwitserse wetenschappers of een potje Tetris ook wonderen kan doen bij vrouwen die ongeplande keizersnede ondergaan.
Herinneringen verankeren
Om een traumatische ervaring om te zetten naar een indringende herinnering heeft je brein zo’n zes uur nodig. Als je binnen die uren dat proces verstoort zou de gebeurtenis als minder traumatisch worden ervaren. Om te onderzoeken of dat ook geldt bij PTSS na spoedkeizersnedes speelde de helft van de 146 vrouwen die deelnamen aan dit onderzoek binnen zes uur na de bevalling een kwartier tetris.
De deelnemers werden zes weken en zes maanden na de geboorte van hun kind opnieuw onderzocht. De tetrisgroep had significant minder PTSS-symptomen als flashbacks, nachtmerries, moeite met slapen of overdreven waakzaam zijn over de baby vergeleken met de groep die ter controle als taak kreeg om een kort dagboekje bij te houden.
Behandeling in de toekomst
Hoofdonderzoekers Camille Deforges en Vania Sandoz zijn erg enthousiast over de resultaten van hun onderzoek. Met name vanwege hoe simpel de preventieve behandeling is. “Daardoor kan het makkelijk worden toegepast in de reguliere zorg. Bovendien is het kort, goedkoop en voor iedereen toegankelijk, ongeacht je moedertaal.”
Toekomstig onderzoek zou moeten uitwijzen hoe goed mensen kunnen inschatten of hun leven in gevaar is. In dit onderzoek zijn namelijk alleen vrouwen uitgekozen om deel te nemen als ze zelf aangaven dat ze tijdens de operatie bang zijn geweest voor hun leven, of voor dat van hun kind.
In Nederland bevallen meer dan 30.000 vrouwen per jaar met een keizersnede. Bij de helft is dat gepland, bij de andere helft ongepland.