Duitse wetenschappers komen in een nieuwe studie met een verrassende conclusie. Testosteron – het mannelijke hormoon dat vaak in verband wordt gebracht met agressie – zou mannen ook eerlijker kunnen maken. Dat blijkt uit experimenten.
De onderzoekers van de universiteit van Bonn verzamelden 91 gezonde mannen. 46 mannen kregen extra testosteron toegediend. De andere mannen kregen precies dezelfde behandeling, alleen ontvingen zij een placebo. De volgende dag maten de onderzoekers hoeveel testosteron de mannen in het lichaam hadden zitten. De groep die extra testosteron had ontvangen had vanzelfsprekend meer testosteron in het lichaam dan de controlegroep, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE.
Vals spelen
Vervolgens kon het experiment beginnen. De mannen namen plaats in een afgesloten ruimte waar anderen ze niet konden zien en moesten met een dobbelsteen gooien. Vervolgens moesten ze aangeven hoe hoog ze gegooid hadden. Hoe hoger hun score, hoe meer geld ze kregen. De mannen konden echter heel gemakkelijk over hun score liegen: ze zaten immers alleen in die ruimte. Wat de proefpersonen echter niet wisten, was dat de onderzoekers heel gemakkelijk konden achterhalen of ze vals speelden. “Statistisch gezien is de kans dat de dobbelsteen op een bepaald aantal ogen valt voor alle zijden even groot,” vertelt onderzoeker Bernd Weber. Dus als mensen heel vaak hoge ogen gooien, is het aannemelijk dat ze vals spelen.
Resultaten
Na het experiment vergeleken de onderzoekers de resultaten van de groep die extra testosteron in het lichaam had met de resultaten van de controlegroep. “Dit toonde aan dat de proefpersonen met meer testosteron duidelijk minder vaak logen dan proefpersonen die niet behandeld waren,” vertelt onderzoeker Armin Falk.
Verrassend
De resultaten zijn heel verrassend. Testosteron wordt gezien als het mannelijke hormoon en in verband gebracht met asociaal gedrag zoals bijvoorbeeld agressie en het nemen van risico’s. Toch denken de onderzoekers wel te kunnen verklaren waarom mannen met meer testosteron in het lichaam eerlijker zijn. Waarschijnlijk zorgt het hormoon ervoor dat mannen zich trotser gaan voelen en de behoefte krijgen om een positief imago te verkrijgen. “Met dat in het achterhoofd is het verkrijgen van een paar extra euro’s niet de moeite waard als het het gevoel van eigenwaarde in gevaar kan brengen.”
Het onderzoek is best bijzonder. Er is namelijk al veel onderzoek gedaan naar leugens die we uitspreken om onszelf verder te helpen in de wereld of andere te beschermen. Maar de biologische oorzaken achter leugens is nog maar weinig bestudeerd.