Test voorspelt of comapatiënt binnen een jaar wakker wordt

Hoe groot is de kans dat iemand in coma snel ontwaakt? Een nieuwe test kan met 94% zekerheid vaststellen of een comapatiënt binnen een jaar wakker wordt.

De test in kwestie is een soort PET-scan. Er wordt gekeken naar hoeveel suiker hersencellen verorberen. Deze test wordt in veel ziekenhuizen al gebruikt om de diepte van een comateuze toestand te bepalen. Nu blijkt dat de scan ook ingezet kan worden om te voorspellen of iemand binnen 365 dagen wakker wordt.

Om te controleren of de voorspellingen echt uitkomen, hebben onderzoekers de suikerconsumptie in de hersenen van 131 comapatiënten in kaart gebracht. Vervolgens keken ze welke patiënten binnen een jaar wakker werden. Wat blijkt: als iemand minder dan 42% van de normale hersenactiviteit heeft, dan zal deze persoon niet binnen een jaar wakker worden. Bij meer dan 42% hersenactiviteit wordt de persoon wel wakker. Dit kan met 94 procent zekerheid beweerd worden.

“Er is een duidelijke metabolische grens tussen een bewuste en onbewuste toestand”, zegt medeauteur Johan Stender. “Mogelijk ondergaat het brein een belangrijke verandering wanneer het energieniveau een bepaald punt bereikt.”

Op dit moment volgen de onderzoekers veranderingen van het metabolisme van beschadigde breinen over een langere periode om beter te begrijpen wat er gebeurt. Wellicht dat de test in de toekomst verbeterd kan worden, waardoor het percentage van 94 procent stijgt. Dan kunnen familieleden en vrienden van comapatiënten beter geïnformeerd worden over de toekomst van een patiënt, waardoor zij minder in onzekerheid hoeven te leven.

Wellicht vinden de onderzoekers nieuwe behandelmethoden, waardoor zij meer comapatiënten nog beter kunnen helpen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd