Teotihuacanen groeven doden op en voorzagen ze van make-up

teotihuacan

Archeologen hebben in graven in de oude Mexicaanse stad Teotihuacán sporen van cosmetica teruggevonden. Alles wijst erop dat de inwoners van de stad hun belangrijke doden nog regelmatig eerden door ze van nieuwe make-up te voorzien.

De onderzoekers bestudeerden pigmenten die in urnen, afkomstig uit graven in Teotihuacán, werden aangetroffen. De structuur van de pigmenten wijst er op dat het om make-up gaat. “Onze conclusie luidt dat het restanten van cosmetica zijn die gebruikt werden tijdens rituelen die na de begrafenis volgden,” vertelt onderzoeker María Teresa Domenech Carbo. De urnen waar de make-up in is teruggevonden stammen uit de periode tussen 200 en 500 na Christus. “In die periode was het heel gebruikelijk om overleden hoge edelen regelmatig te gedenken.”

Ritueel
Het is niet ongebruikelijk dat make-up in oude graven wordt teruggevonden. Zo zijn ook in Egypte regelmatig graven met daarin make-up aangetroffen. De oude Egyptenaren kregen echter cosmetica mee die ook in het dagelijks leven werd gebruikt en die ze in het hiernamaals opnieuw konden benutten. Dat was bij de Teotihuacanen niet het geval, zo benadrukken de onderzoekers. De cosmetica die in de graven is aangetroffen, mist namelijk een belangrijk bestanddeel: het stofje dat ervoor zorgt dat make-up aan het gezicht blijft ‘plakken’. Dat wijst erop dat deze cosmetica niet in het dagelijks leven werd gebruikt en enkel voor rituele doeleinden werd ontwikkeld en gebruikt.

Links een potje met cosmetica. Rechts: organisch materiaal dat tussen de pigmenten werd aangetroffen. Foto's: Journal of Archaeological Science 39 (2012) 1043-1062.
Links een potje met cosmetica. Rechts: organisch materiaal dat tussen de pigmenten werd aangetroffen. Foto’s: Journal of Archaeological Science 39 (2012) 1043-1062.

Opnieuw versierd
Maar hoe zagen die rituelen er dan uit? De Teotihuacanen begroeven hun overledenen niet op een begraafplaats buiten de stad, maar juist midden in de stad, onder de vloer in huizen. En ook na de begrafenis kwamen belangrijke overledenen nog regelmatig in het middelpunt van de belangstelling staan. “De priester ging dan naar het huis (waar de overledene begraven lag, red.) en bewees de overledene in aanwezigheid van de familie eer. De priester gebruikte daarbij cosmetica: het maakte deel uit van het ritueel.” In de graven zijn ook kooldeeltjes teruggevonden. “We denken dat aromatische materialen verbrand werden en dat de priester delen van het lichaam met deze pigmenten schilderde. Daarnaast is het aannemelijk dat het lichaam (van de overledene) werd verplaatst en ook opnieuw werd versierd.”

Adel
De onderzoekers benadrukken in het blad Journal of Archaeological Science dat deze rituelen alleen waren weggelegd voor belangrijke mensen. “Tenzij de persoon heel belangrijk was voor de samenleving werd deze niet met cosmetische producten begraven. De overledene moet een belangrijke positie in de samenleving hebben gehad, bijvoorbeeld als koning, prins of hoge edele.”

De samenstelling van de cosmetica vertelt ons niet alleen meer over de rituelen van de inwoners van Teotihuacán. Ook kunnen we meer te weten komen over de handel die deze mensen dreven. Zo zijn in de make-up stoffen aangetroffen die niet in de buurt van de stad voorkomen en dus geïmporteerd moeten zijn. Het bewijst dat de inwoners van de stad veelvuldig handel dreven.

Bronmateriaal

"The Teotihuacans exhumed their dead and dignified them with make-up" - FECYT - Spanish Foundation for Science and Technology (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jackhynes (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd