Televisiekijken verkort leven

 GEZONDHEID  Elk uur dat een mens voor de televisie doorbrengt, verhoogt de kans op sterfte door een hartziekte met maar liefst achttien procent. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek. Wetenschappers volgden hiervoor zes jaar lang de televisiegewoonten van 8800 volwassen Australiërs.

De proefpersonen die dagelijks vier uur aan de buis gekluisterd waren, hadden 80 procent meer kans te sterven aan een hartziekte dan zij die minder dan twee uur tv keken. Hierbij doet het er niet toe of de kijker rookte, te zwaar was of ongezond at; alleen de buis was verantwoordelijk. Dat concluderen de onderzoekers.

Verlengde inactiviteit zorgt ervoor dat het bloedsuiker en cholesterolgehalte stijgt en kan zo tot hartziekten leiden. “Teveel zitten is slecht voor de gezondheid,” meent onderzoeker Dunstan. “Vermijd lang zitten en onthoud vaker meer te bewegen.”

Australiërs en Engelsen kijken gemiddeld drie uur per dag tv. Voor Amerikanen zou acht uur per dag geen uitzondering zijn. Nederlanders zitten daar met drie uur en vier minuten per dag ruim onder.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd