Telescoop ontdekt 19 asteroïden in één nacht: een record!

De Pan-STARRS PS1-telescoop op Hawaii heeft een record op zijn naam gezet. De telescoop ontdekte in één nacht maar liefst 19 asteroïden. Wetenschappers hebben de waarnemingen inmiddels bevestigd en daarmee is het officieel geworden. Twee van de ontdekte asteroïden worden extra goed in de gaten gehouden: zij komen in de komende 100 jaar heel dicht bij de aarde.

“Dit recordaantal ontdekkingen laat wel zien dat PS1 voor dit soort onderzoeken de krachtigste telescoop ter wereld is,” concludeert onderzoeker Nick Kaiser. Eigenlijk had de telescoop in de nacht van 29 januari dertig asteroïden gespot, maar elf daarvan konden wetenschappers in de nachten daarop niet meer terugvinden.

Ver weg
Voordat het bestaan van een asteroïde officieel bevestigd kan worden, moeten astronomen de baan ervan in de nachten die volgen vastleggen. Dat lukte in dit geval voor negentien asteroïden. De andere elf bewegen zich waarschijnlijk zo ver weg dat ze niet meer waar te nemen zijn.

WIST U DAT…

…een asteroïde onlangs de scherpste bocht ooit maakte?

Gevaarlijk?
De onderzoekers wijzen erop dat de waarnemingen van de Pan-STARRS PS1-telescoop van grote waarde zijn. Zo ontdekte de telescoop in de bewuste nacht maar liefst twee asteroïden die in de honderd jaar die voor ons liggen waarschijnlijk heel dicht bij de aarde in de buurt komen. Ze vormen op dit moment geen gevaar, maar de wetenschappers kunnen niet uitsluiten dat de asteroïden in de volgende eeuw in botsing komen met de aarde.

De telescoop op Hawaii is ontworpen om eventueel gevaarlijke asteroïden op te sporen en vast te leggen. Elke nacht maakt de telescoop met behulp van een 1400 megapixel camera zo’n 500 foto’s. Deze worden geanalyseerd door een team van wetenschappers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd