Empathie bij honden is aangeboren

Uit onderzoeken is gebleken dat honden weten wat er door ons heengaat. Een nieuwe studie toont aan dat die ‘telepathie’ aangeboren is.

Hondeneigenaren zijn er ongetwijfeld wel eens een keertje getuige van geweest hoe hun hond ze perfect leek aan te voelen. Uit onderzoek is inderdaad gebleken dat honden met ons meeleven. Maar onderzoeker Monique Udell vroeg zich af of die vaardigheid nu aangeboren of aangeleerd is. In andere woorden: is een hond vanaf de geboorte zo meelevend of leert hij dat gaandeweg?

Experiment
Udell en haar collega’s zetten een experiment op. Ze verzamelden een aantal wolven en honden. In de experimenten konden de dieren om voedsel bedelen. Dat konden ze doen bij iemand die heel oplettend was en de honden en wolven zag of bij iemand die zelf niet in staat was om de honden en wolven te zien.

WIST U DAT…

…drinkende honden met de zwaartekracht spelen?

Aangeboren
Zowel de wolven als honden kozen voor de oplettende mens. Dat laat zien dat beide soorten – wild en gedomesticeerd – het gedrag aan kunnen passen aan de gemoedstoestand van de mens. Blijkbaar voelen beide groepen die aan. En dat toont aan dat die vaardigheid aangeboren is: zowel honden die dagelijks bij hun baasjes bedelden om eten als de dieren die dat nog nooit gedaan hadden, konden het.

Uit het onderzoek blijkt echter wel dat lang niet elke hond er even goed in was. Honden die al veel om voedsel gebedeld hadden, waren er ietsje beter in. Ook al wordt de vaardigheid aangeboren, oefenen kan blijkbaar geen kwaad!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd