Telefoonmast vergroot kans op kinderkanker niet

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap dicht bij een telefoonmast wonen, brengen hun kinderen daarmee niet in gevaar. Dat blijkt uit onderzoek. De wetenschappers bestudeerden 7000 kinderen onder de vijf jaar. 1397 daarvan hadden kanker. Er bleek echter geen link met de telefoonmasten te zijn.

Het is één van de grootste onderzoeken ooit en de resultaten zouden de beweringen dat de straling van telefoonmasten kanker veroorzaakt in de juiste context plaatsen. “Dokters zouden patiënten moeten vertellen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de masten,” meent onderzoeker John Bithell. “Verhuizen omdat er een mast in de buurt staat, is – met alle stress en kosten die daarbij komen – op basis van ons huidige onderzoek niet te rechtvaardigen.”

De onderzoekers vergeleken de gegevens van de kinderen (huidig adres, het ziektebeeld, adres bij de geboorte, etc.) met de gegevens van telecombedrijven. Het onderzoek werd gefinancierd door het U.K. Mobile Telecommunications Health Research Programme. Deze organisatie voorziet wetenschappers die onderzoek willen doen naar de mogelijke gevolgen van straling door telecommunicatie van geld en middelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd