Telefonische therapie: effectief en kostenbesparend

 PSYCHOLOGIE  Depressieve patiënten die via de telefoon een therapeutisch programma volgen, hebben daar baat bij; het aantal depressie-vrije dagen neemt toe. Bovendien zijn de kosten van deze psychologische hulp lager. Dat blijkt uit onderzoek. Goede telefonische therapie levert 46 depressie-vrije dagen op. En dat voor 397 dollar.

Onderzoeker Gregory E. Simon en collega’s verdeelden een groep van 600 patiënten met depressieve klachten in drieën. 207 van hen kregen therapie via de telefoon: er werd zo’n vijf keer gebeld ter controle, voor steun, feedback en zorgcoördinatie. 198 patiënten kregen therapie via de telefoon en psychotherapie met acht telefonische sessies cognitieve gedragstherapie. 195 patiënten kregen de reguliere zorg. Deze zorgprogramma’s liepen twee jaar.

Vervolgens berekenden de onderzoekers de effectiviteit en de kosten van deze drie methodes. Het eerste programma leverde 29 depressie-vrije dagen op en kostte zo’n 676 dollar meer dan de reguliere therapie. Een depressie-vrije dag kost iets meer dan 23 dollar. Het tweede programma leverde maar liefst 46 depressie-vrije dagen op en kostte 397 dollar. Een depressie-vrije dag zou dan minder dan 9 dollar kosten.

“Het belangrijkste doel van de behandeling van een depressie is het verminderen van het lijden en het verbeteren van het functioneren, niet het verminderen van de kosten van de zorg,” menen de onderzoekers. “Ons onderzoek is echter een leidraad voor verzekeraars of verzorgers die een inspanning willen doen om de behandeling van depressies te verbeteren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd