Tekening van Escher verwart kuikens

Kuikens zijn vanaf de geboorte in staat om 3D-werelden te begrijpen. Daarom ontwijken zij onmogelijke tekeningen van Escher, omdat de geometrie niet klopt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.

Iedereen kent wel een tekening van Escher. Kunstenaar M.C. Escher werd wereldberoemd met tekeningen van ruimtes, die in 3D onmogelijk kunnen bestaan. Een voorbeeld is een trap die nergens begint, maar ook nergens eindigt (zie hierboven).

Kuikens weten al vanaf de geboorte dat de tekeningen van Escher niet kloppen. Italiaanse wetenschappers hebben 66 pasgeboren kuikens na de geboorte in het donker gehouden. Vervolgens werden de kuikens in een bak geplaatst. Aan het eind van de bak waren twee tekeningen te zien: eentje van een normale kubus en eentje van een Escher-achtige kubus met omgevouwen hoeken.

Normale kubus
De kuikens wisten dat de Escher-achtige kubus niet klopte. Twee derde van alle kuikens liep naar de normale kubus in plaats van de onmogelijke kubus. Statistisch gezien is dat verschil erg groot, waardoor het vrijwel zeker is dat de kuikens in staat zijn om te zien of een 3D-wereld klopt of niet klopt.

Baby’s
Baby’s kunnen pas na vier maanden het verschil zien tussen mogelijke en onmogelijke tekeningen. Volgens onderzoeker Girogio Vallortigara komt dat doordat jonge kinderen vier maanden de tijd hebben gehad om te wennen aan een 3D-wereld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd