Tegen 2050 lopen 1 miljard mensen het risico blind te worden

bril

Er is sprake van een ‘bijziendheid-epidemie’, zo stellen onderzoekers. Het goede nieuws? De epidemie is een halt toe te roepen.

Vandaag de dag zijn ongeveer 2 miljard mensen bijziend. Naar verwachting zijn dat er tegen 2050 bijna vijf miljard (oftewel ongeveer de helft van de wereldbevolking). Ongeveer éénvijfde van deze mensen zal in 2050 zodanig bijziend zijn dat ze een sterk verhoogd risico lopen om blind te worden.

Met name in Oost-Azië is bijziendheid een groot probleem. Maar liefst tachtig tot negentig procent van de schoolverlaters in stedelijke gebieden in bijvoorbeeld Singapore en China is bijziend. Maar ook in westerse landen is het een probleem: het aantal volwassen Amerikanen dat bijziend is, is de afgelopen dertig jaar gestegen van 25 naar 42 procent.

Bijziendheid is niet te genezen. Maar men kan wel maatregelen nemen om te voorkomen dat de bijziendheid erger wordt. “Ouders zouden hun kinderen aan moeten moedigen om zeker elke dag twee uur buiten door te brengen,” stelt professor Kovin Naidoo, verbonden aan het Brien Holden Vision Institute. “Ze zouden zich er ook van moeten verzekeren dat kinderen niet te veel tijd doorbrengen met elektronische apparaten zoals tablets, mobiele telefoons, spelletjes, tv en andere activiteiten waarbij ze zich gedurende langere tijd richten op iets wat dichtbij is.” Ook zouden de ogen van kinderen regelmatig gecontroleerd moeten worden, zodat eventuele problemen vroegtijdig opgespoord en behandeld kunnen worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd