Des te meer tijd tieners voor de beeldbuis, achter de computer of met een spelletjesconsole doorbrengen des te waarschijnlijker het is dat ze minder close met familie en vrienden zijn. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelands onderzoek onder bijna vierduizend jongeren.
De wetenschappers keken naar twee verschillende groepen tieners. De eerste groep bestond uit 976 jongeren die in 1987 of 1988 15 jaar oud waren. De tieners kregen de opdracht om te noteren hoeveel tijd ze voor de televisie doorbrachten en hoezeer ze zich met hun ouders en vrienden verbonden wisten.
Zestien jaar later kreeg het onderzoek een vervolg. In 2004 werden 3000 jongeren van 14 of 15 jaar oud gevraagd hoeveel tijd ze voor de televisie doorbrachten en hoelang ze bezig waren met spelletjes op de computer, Xbox, Playstation en Nintendo. Ook kregen ze de vraag hoeveel tijd ze vrijmaakten om te lezen of huiswerk te doen. En natuurlijk werd er naar de band met familie en vrienden gevraagd.
In het geval van de jongeren in de eerste groep zorgde elk uur dat zij extra voor de televisie zaten ervoor dat ze gemiddeld 13 procent minder close met de ouders waren. Elk extra uur voor de beeldbuis hakte ook in andere relaties: de band met vrienden werd 24 procent minder hecht.
In de tweede groep waren de resultaten hetzelfde. Elk extra uur dat aan de televisie of spelletjes werd besteed, zorgde ervoor dat de jongeren vijf procent minder close waren met hun ouders. Tieners die veel tijd besteedden aan huiswerk en boeken hebben een hechtere band met hun ouders. De tijd die besteed werd aan spelletjes tastte ook in dit geval de band met vrienden aan.
De onderzoekers benadrukken in hun studie dat de band met ouders en vrienden van groot belang is voor de ontwikkeling en gezondheid van jongvolwassenen. Ze maken zich met het oog op de onderzoeksresultaten dan ook zorgen.