“Te weinig slaap vooral slecht voor extroverte mensen”

Te weinig slaap is mogelijk slechter voor extroverte mensen dan voor introverte mensen. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek. 48 vrijwilligers werden in twee groepen ingedeeld op basis van hun persoonlijkheid. Sommige introverten en extroverten mochten deelnemen aan spelletjes en discussies, terwijl anderen niet deelnamen aan sociale interacties.

Extroverte mensen hadden meer moeite om wakker te blijven als ze zich bevonden in een sociale groep, terwijl introverten gemakkelijk wakker bleven. Extroverten in de tweede groep – zonder sociaal contact – presteerden overigens veel beter.

De onderzoekers denken dat intense sociale interacties bepaalde hersengebieden uitputten. Het is mogelijk dat introverte mensen altijd activiteit vertonen in hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor sociale situaties. Om ‘overstimulatie’ te voorkomen zonderen introverte mensen zich in het dagelijks leven af.

WIST U DAT…

…slaaptekort een relatie kan ruïneren?

De constante activiteit in de hersengebieden zorgt er mogelijk voor dat introverte mensen beter tegen slaaptekort kunnen dan extroverte mensen. Kijk dus niet vreemd op als uw altijd vriendelijke collega een keer een slecht humeur heeft!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd