Te veel suiker mogelijk schadelijk voor foetus

Zwangere vrouwen die veel etenswaren met suiker naar binnen werken, belemmeren mogelijk de ontwikkeling van hun kinderen. Dit is de conclusie van een onderzoek van de universiteit van Auckland. De Nieuw-Zeelandse wetenschappers schotelden proefdieren veel zoetigheid voor en vonden een verband tussen suikers – zoals fructose – en een belemmerde ontwikkeling van de foetus.

De onderzoekers gaven veel fructose aan zwangere ratten. Opmerkelijk genoeg zorgden de suikers ervoor dat belangrijke metabolische hormoonwaarden in zowel foetussen als pasgeborenen veranderden. Deborah Sloboda en haar collega’s denken dan ook dat een overmatige inname van suikers ook gevolgen heeft voor mensen.

“Opvallend genoeg neemt een moederrat niet in gewicht toe wanneer zij meer suikers eet, maar zij heeft wel meer insuline in haar bloed”, zegt Sloboda. “Dit kan leiden tot type twee diabetes.”

Het is nog niet helemaal duidelijk wat voor gevolgen de veranderende hormoonwaarden hebben. Volgens Sloboda oefenen de suikers invloed uit op de placenta. Dit kan een negatieve uitwerking hebben op de leverfunctie van mensen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd