Te veel slaap is slecht voor het hart

Niet alleen te weinig, maar ook te veel slaap is slecht voor het hart en vergroot de kans op hartfalen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De onderzoekers presenteerden hun resultaten tijdens een bijeenkomst van het American College of Cardiology. Ze baseren hun conclusies op een onderzoek onder meer dan 3000 mensen (allen ouder dan 45 jaar).

Klachten
Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die te weinig slapen een 1,6 keer grotere kans op hartfalen hebben. Mensen die te veel slapen (meer dan acht uur) bleken een twee keer grotere kans te hebben op pijn op de borst en een 1,1 keer grotere kans op ischemische hartklachten (door verstopping van de kransslagaders).

WIST U DAT…

…de zomertijd mogelijk ook slecht is voor het hart?

Groot onderzoek
Helemaal nieuw zijn de resultaten niet: uit eerdere kleinere studies bleek ook al dat slaap invloed heeft op het hart. Dit is echter het eerste grootschalige onderzoek naar dat verband. “Het lijkt erop dat elke dag zes tot acht uur slaap op lange termijn de kleinste kans op hart- en vaatziekten oplevert,” concludeert onderzoeker Rohit Arora.

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat te kort slapen de kans op diabetes een hoge bloeddruk en ontstekingen vergroot. En dat alles draagt ook weer bij aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Onduidelijk is echter hoe te veel slaap bijdraagt aan deze aandoeningen.

Bronmateriaal

"Sleeping too much or too little can be bad for your heart" - Cardiosource.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Adam Zdebel (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd