Te veel facebooken kan leiden tot vreemdgaan en scheiden

  trouwentelefoon

  Te veel is nooit goed en dat geldt ook voor Facebook. Te veel facebooken kan namelijk leiden tot vreemdgaan, een relatiebreuk of zelfs een scheiding. Dat suggereert nieuw onderzoek.

  Facebook biedt een hoop voordelen om relaties aan te gaan en in stand te houden. Maar zoals ieder voordeel ook zijn nadeel heeft, heeft de sociale netwerksite die ook. Een nieuw onderzoek suggereert dat Facebook de liefdesrelaties van gebruikers in gevaar brengt en deze daadwerkelijk kapot kan maken. Mensen die Facebook overmatig gebruiken, krijgen sneller Facebook gerelateerde conflicten met hun geliefde. Die conflicten kunnen op hun beurt weer voor strubbelingen in de relatie zorgen en uiteindelijk kan de relatie stuklopen.

  Onderzoek
  Facebookgebruikers tussen de achttien en 82 jaar vulden een enquête in. Zij beantwoorden hierin vragen over hoe vaak zij Facebook gebruikten en hoeveel problemen tussen hen en hun partner door Facebook ontstonden. De onderzoekers ontdekten dat veel Facebookgebruik in een relatie kon ‘voorspellen’ hoe vaak de partners Facebook gerelateerde problemen hadden. En de hoeveelheid Facebook-problemen ‘voorspelde’ weer de negatieve relatie-uitkomsten zoals vreemdgaan, relatiebreuken en scheidingen.

  Jaloezie
  “Eerder onderzoek toonde aan dat hoe meer iemand in een relatie Facebook gebruikt, hoe meer hij of zij geneigd is de Facebook-activiteit van de partner bij te houden, wat kan leiden tot jaloezie,” zegt Russel Clayton van de University of Missouri School of Journalism. “Door Facebook geïnduceerde jaloezie zijn mensen geneigd (opnieuw) in contact te komen met voorgaande partners. En dat kan leiden tot emotioneel en fysiek vreemdgaan.” Dit gebeurde vaker in nieuwere relaties van korter dan drie jaar. “Dit suggereert dat Facebook een bedreiging kan zijn voor relaties die nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Aan de andere kant gebruikten deelnemers die langer dan drie jaar een relatie hadden minder vaak Facebook, of hadden zij bijna geen nieuwere vrienden waardoor Facebook-gebruik minder bedreigend kan zijn,” zegt de onderzoeker over zijn studie die in Journal of Cyberpsychology, Behavior and Social Networking komt te staan.

  Nieuwe relatie
  Wat moet u nu doen wanneer u net (korter dan drie jaar) een relatie heeft? Een leven zonder Facebook is bijna niet meer mogelijk. Volgens Clayton kunt u in het geval van een nieuwe relatie het best uw eigen Facebook-gebruik beperken. Ook al is Facebook juist handig om die nieuwe vlam beter te leren kennen. “Minder Facebooken kan helpen conflicten te verminderen, zeker voor nieuwere koppels die elkaar nog steeds leren kennen.”

  Of een relatiebreuk of scheiding echt gevolg is van facebook geïnduceerde conflicten of dat Facebook-gebruik de mankementen in de relatie gewoon eerder en beter zichtbaar maakt, is minder eenduidig te stellen uit deze nieuwe onderzoeksresultaten.

  Bronmateriaal

  "Excessive Facebook Use Can Damage Relationships, MU Study Finds" – Lincoln Park Zoo (via Eurekalert.org).
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gina Collecchia (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd