Mensen die een groot deel van hun tijd online doorbrengen, hebben een grotere kans op depressie. Dat concluderen Britse onderzoekers vandaag. Het is echter niet duidelijk of het internet de kip of het ei is: veroorzaakt internet de depressie of voelen depressieve mensen zich tot het medium aangetrokken?
Psychologen van de universiteit van Leeds concluderen dat fervente internetgebruikers hele dwangmatige gewoonten ontwikkelen. Zo worden levensechte sociale interacties ingeruild voor online chatrooms en sociale netwerksites. “Dit onderzoek versterkt de publieke speculatie dat overmatige betrokkenheid bij websites die de normale sociale interacties overnemen, in verband staat met psychische stoornissen zoals depressie en verslaving,” vertelt onderzoeker Catriona Morrison.
De onderzoekers analyseerden het internetgebruik van 1319 Britten tussen de 16 en 51 jaar. Ook keken ze naar de mate van depressie. 1,2 procent van de onderzochte Britten was verslaafd aan internet. Zij spendeerden relatief gezien veel meer tijd aan het bezoeken van seksueel getinte sites, spelletjessites en online gemeenschappen. Ook waren ze – in vergelijking met de normale gebruiker – vaker middelmatig of ernstig depressief.
“Overmatig internetgebruik wordt geassocieerd met depressie, maar wat we niet weten is wat eerst komt. Worden depressieve mensen door het internet aangetrokken of veroorzaakt het internet depressie? Wel is duidelijk dat overmatig internetgebruik voor een kleine groep mensen een waarschuwingssignaal voor depressieve tendensen kan zijn.”