Tayra denkt vooruit

  Wetenschappers hebben ontdekt dat de marterachtige tayra zich bewust is van de uitdagingen die de toekomst te bieden heeft.

  De wetenschappers bestudeerden planten op Costa Rica. Aan de planten hingen vruchten die de tayra’s graag lusten. De onderzoekers achterhaalden hoe rijp de vruchten waren en deelden ze in verschillende klassen in. Fruit uit de klasse I tot III was niet te eten. Fruit uit de klasse IV was te eten wanneer het van de boom werd gehaald en een tijdje te rijpen was gelegd. En vruchten uit de klasse V konden zo gegeten worden.

  WIST U DAT…

  Plukken
  Vervolgens keken de onderzoekers wat er zou gebeuren. Tayra’s benaderden de planten en begonnen de vruchten te plukken. Ze aten de vruchten uit de klasse V op, maar hadden ook interesse in fruit uit de klasse IV. Alleen aten ze dat niet direct op, maar stopten het in kieren van bomen.

  Opslag
  Enkele dagen later kwamen de tayra’s terug en liepen in één rechte lijn naar de boom toe. Ze haalden de inmiddels rijp geworden vruchten eruit en aten ze op.

  “Ik denk dat ze het fruit opslaan voor later,” stelt onderzoeker Anne Peters. Nader onderzoek moet uitwijzen of dat echt het geval is. Als de resultaten bevestigd worden, is voor het eerst bewezen dat ook dieren die niet direct verwant zijn aan mensen zich bewust zijn van de toekomst en vooruit denken.

  Bronmateriaal

  "Meerkat-like tayras invest in fruit futures" - Newscientist.com
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ltshears (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd