Tarantula klimt als Spiderman

De grote spinnen laten zijde uit hun poten schieten om te voorkomen dat ze te pletter vallen, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers lieten de spinnen tegen de wand van een glazen box omhoog lopen. Om het nog iets lastiger te maken, wiebelden de wetenschappers de box heen en weer. Vervolgens bestudeerden de onderzoekers de wand die de spinnen beklommen hadden.

Zijde
“We zagen met het blote oog geen restanten van zijde,” vertelt onderzoeker Claire Rind. Maar toen de wetenschappers het glas onder de microscoop bekeken, wel. “We zagen tot wel dertig zijden draden op plaatsen waar de tarantula’s waren uitgegleden. Dus onze pogingen om de spin uit balans te brengen hadden ervoor gezorgd dat de poten zijde loslieten.”

WIST U DAT…

…ons brein heel rationeel reageert als we een ‘enge’ tarantula zien?

Huid
Om er zeker van te zijn dat de zijde uit de poten kwam, bestudeerden de onderzoekers de huid van de spinnen. De dieren vervellen regelmatig en door de restanten die ze dan achterlaten te bekijken, konden de wetenschappers bevestigen dat de zijde uit de poten kwam. Onder de microscoop was namelijk te zien dat onder de poten kleine zijdeproducerende structuren zaten.

Blijkbaar produceren de tarantula’s zijde met hun spintepel (aan de achterkant van het lijf) en met hun poten. Dat zou komen doordat de dieren te zwaar zijn om zich alleen met de haartjes onder hun poten vast te klemmen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd