Tankstation voor satellieten in 2015 de lucht in

Er is hoop voor dorstige satellieten: een Canadees bedrijf werkt aan een tankstation voor in de ruimte. Satellieten die brandstof tekortkomen, worden hier op hun wensen bediend. Het tankstation zou al in 2015 werkelijkheid moeten worden.

De eerste klanten staan al in de rij. Zo wil het bedrijf Intelsat haar satellieten zodra het tankstation in bedrijf is, laten bijvullen.

Zonne-energie
Overigens is het niet zo dat satellieten het helemaal van brandstof moeten hebben: de meeste exemplaren verbruiken vooral zonne-energie. Toch hebben ze een klein beetje brandstof nodig om bijvoorbeeld hun baan aan te passen.

SIS
Het tankstation – dat officieel Space Infrastructure Servicing vehicle (SIS) heet – krijgt een robotarm zodat deze satellieten kan vastpakken en bij kan vullen. Maar het station kan meer: zo zou het met de arm ook kleine reparaties kunnen uitvoeren en ruimteafval verwijderen.

Bijvullen
Het tankstation heeft natuurlijk ook grenzen: zo kan het hooguit zo’n twaalf satellieten bijvullen alvorens de tank leeg is. Een tweede tanker kan het station dan weer bijvullen.

De bouw van het tankstation start de komende maanden. En over een jaar of vier wordt dan de eerste satelliet bijgevuld. Hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk het filmpje hieronder!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd