Tandarts verliest zijn geliefde boor

Een tandartsbezoek is niet voor iedereen een pretje. Sommigen liggen nachten wakker van het idee dat er geboord gaat worden. Gelukkig zijn deze nachtmerries binnenkort voorgoed voorbij. Volgens een wetenschappelijke studie vervangen plasmajets binnenkort het werk van mechanische boren. Plasmajets zijn efficiënter en een stuk minder pijnlijk. Zo is de plasma niet zo warm, zodat het pijngevoel draaglijker is.

Experts beweren dat het mogelijk is om koude jets af te vuren op tandbeen, de tandlaag onder het glazuur. Het aantal schadelijke bacteriën wordt hierdoor met een factor 10.000 teruggedrongen. Daarnaast kan plasma gebruikt worden om geïnfecteerd weefsel in holtes schoon te maken. Op dit moment gebruikt een tandarts daar een boor voor.

De wetenschappers hebben gekeken hoe veelvoorkomende soorten bacteriën reageerden op de plasma, zoals de Streptoococcus mutans en de Lactobacillus casei. Deze twee zijn gevaarlijk, omdat ze een heel dun laagje aanbrengen op het oppervlak van de tand. Dit laagje is moeilijk te verwijderen. Onder de laag eten bacteriën het glazuur en tandbeen op. Dit zorgt voor pijnlijke holtes. Soms zorgen de bacteriën ervoor dat de hele tand (inclusief zenuw) verwijderd moet worden. De plek wordt dan gevuld door een zogenaamde ‘neptand’.

De gemiddelde temperatuur van de plasma is 40 graden Celsius. Bij deze temperatuur wordt de extreem gevoelige kern van een tand nauwelijks geprikkeld. En als een tand gered kan worden door er plasma op af te schieten, dan is dat een hele mooie oplossing. Wetenschappers verwachten dat plasma binnen drie tot vijf jaar gebruikt wordt door kaakchirurgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd