‘Tand’ op haaienhuid zorgt voor meer snelheid

Haai

Wetenschappers hebben ontdekt dat ‘tanden’ op de huid van een haai de zwemprestatie bevorderen.

Professor George Lauder vroeg zich al jaren af wat de functie van de huid bij haaien is. “Ik was bezorgd over het aantal studies dat geïmiteerde haaienhuiden die niet bewegen gebruikten” zo vertelt hij aan Scientias.nl. “Ik dacht altijd al dat, omdat een haai op en neer beweegt tijdens het zwemmen en de huid bedekt is met kleine tandjes, de haaienhuid veel gecompliceerder in elkaar zit dan voorheen werd gedacht.”

Onderzoek
Lauder en zijn team kochten een aantal dode haaien en verwijderden stukken van de huid om een flexibel huidmembraan te creëren. Vervolgens legden zij het in een apparaat dat het membraan laat zwemmen in een watertunnel. Lauder licht toe: “Het is een soort watermolen, maar dan voor vissen.” Het team testte eerst de snelheid van de huid met tanden en daarna zonder. Ook werd de Speedo Fastskin II getest: “Dit is een bekend lichaamspak gebaseerd op de haaienhuid voor zwemmers die aan de Olympische Spelen meedoen.”

Stuwkracht
Lauder is verrast als de originele huid met tanden 12,3 procent sneller zwemt dan de geschuurde huid zonder tanden. Maar het team is nog verbaasder als zij de Speedo Fastskin II testen: het pak had totaal geen effect op de zwemsnelheid. En dat was niet het enige resultaat: “We zijn er ook achter gekomen dat de huid van haaien (dus met tanden) de zwemprestaties verhoogd door stuwkracht te genereren en het aanslepen te verminderen.”

Haaienhuid
De tanden op de huid van haaien zorgen voor een betere zwemprestatie. Foto gemaakt door George Lauder.

Bronmateriaal

"Shark skin produces propolsion" - jeb.biologists.org
"Amazing skin gives sharks a push" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Noud de Greef (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd