Talrijke nieuwe monumenten ontdekt rond Stonehenge

rsz_stonehenge_new_monuments_distribution

Wetenschappers hebben een uitzonderlijk gedetailleerde digitale kaart van Stonehenge en omgeving gemaakt. En terwijl ze daarmee bezig waren hebben ze verschillende nieuwe monumenten ontdekt die onze kijk op Stonehenge veranderen.

De onderzoekers ontdekten onder meer zeventien voorheen onbekende rituele monumenten uit de tijd waarin Stonehenge vorm kreeg. Daarnaast brachten ze tientallen grafheuvels gedetailleerd in kaart. Het omvangrijke onderzoeksproject heeft dan ook heel wat nieuwe informatie opgeleverd. Maar ook totaal onverwachte informatie over reeds bekende monumenten.

Henge

Een henge is een cirkelvormig aardwerk dat een wal en een greppel en één of meer doorgangen telt. De monumenten stammen uit de nieuwe steentijd.

Durrington Walls
Zo onthult het onderzoeksproject bijvoorbeeld meer over Durrington Walls: een ‘super henge’ op korte afstand van Stonehenge. Deze enorme henge – mogelijk de grootste ter wereld – heeft een omtrek van zo’n 1,5 kilometer. Het onderzoek onthult dat dit monument ooit op de flanken een rij van 60 tot wel drie meter hoge stenen bezat.

Nieuwe monumenten
Ook ontdekten de onderzoekers heel nieuwe typen monumenten. Waaronder enorme prehistorische putten. Sommige van deze putten lijken op één lijn te staan met astronomische verschijnselen.

Deze kaart laat de verspreiding van de nieuw ontdekte monumenten zien. Afbeelding: University of Birmingham.
Deze kaart laat de verspreiding van de nieuw ontdekte monumenten zien. Afbeelding: University of Birmingham.

Technologie
De onderzoekers deden hun ontdekking door onderzoek te doen met behulp van geavanceerde bodemsensoren. Met deze sensoren werd een gebied van ongeveer 1,25 vierkante kilometer in kaart gebracht.

“Dit project verraadt dat het gebied rond Stonehenge wemelt van onbekende verschijnselen en dat het toepassen van nieuwe technologie de manier waarop archeologen en het grote publiek één van de best bestudeerde landschappen op aarde bezien, kan veranderen,” vertelt onderzoeker Vincent Gaffney. “We hebben nieuwe monumenten onthuld, waaronder nieuwe typen monumenten die nog nooit eerder door archeologen zijn waargenomen. Al die informatie hebben we in één digitale kaart verwerkt en die kaart is leidend voor toekomstig onderzoek naar Stonehenge en omgeving.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd