Taiwan pakt stropers met DNA

Taiwan is van plan om een einde te maken aan de jacht op dolfijnen en walvissen. De overheid heeft daartoe een DNA-databank met informatie van walvissen en dolfijnen aangemaakt. De vondst van een klein stukje vlees is al voldoende om een DNA-match te krijgen en de stropers op te pakken.

De jagers doen er alles aan om hun vangst geheim te houden. Vaak snijden ze het hoofd, de staart en vinnen van de dieren af zodat de diersoort niet meer te achterhalen is. “Wat zij niet weten is dat de overheid een uitgebreide databank met DNA van dolfijnen en walvissen heeft opgezet,” vertelt Hsia Jung-Sheng, een ambtenaar van de Raad van Landbouw. “Door moleculaire biotechnologie te gebruiken kunnen experts heel gemakkelijk de walvis- of dolfijnsoort vaststellen, zelfs als er maar een beetje vleesafval over is.”

Alle walvis- en dolfijnensoorten worden door de Taiwanese wet beschermd. Degenen die de wet overtreden kunnen rekenen op een gevangenisstraf tot vijf jaar en een boete tot anderhalf miljoen Taiwanese dollar (bijna 34.000 euro).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd