Tadaa: de eerste kleurenfoto van komeet 67P!

kleurenfoto

We hebben met dank aan Rosetta al heel wat mooie foto’s van komeet 67P voorbij zien komen. Maar ze waren allemaal in zwart en wit. Maar daar komt verandering in: hier is de eerste kleurenfoto van 67P!

De foto wordt officieel pas op 18 december tijdens een bijeenkomst van de American Geophysical Union (AGU) gepresenteerd, maar is nu op een site van AGU al vrijgegeven.

Misschien verbaast de kleurenfoto je een beetje: hebben we al die tijd naar foto’s in zwart wit zitten kijken terwijl Rosetta kleurenfoto’s kan maken? Rosetta beschikt over een camera – OSIRIS – die verschillende filters voor de sensor kan plaatsen. De foto’s die de camera met verschillende filters maakt, kan ESA vervolgens gebruiken om een kleurenfoto van de komeet te maken. Is dat hoe deze kleurenfoto tot stand is gekomen? Misschien wel. Daarover zal later deze maand tijdens de AGU-bijeenkomst meer duidelijkheid moeten komen.

Om de verwarring compleet te maken, is de foto in strijd met wat ons eerder over komeet 67P is verteld. Eerder stelde ESA namelijk dat de komeet wanneer deze op aarde zou landen pikzwart zou zijn. Maar op deze kleurenfoto zien we wat anders. Genoeg reden om reikhalzend naar de AGU-bijeenkomst uit te kijken. Meer duidelijkheid over deze kleurenfoto en misschien nog wel meer fraaie kiekjes van 67P!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd