T. rex had een schattig neefje op Alaska

dino6

Onderzoekers hebben in Alaska de fossiele resten van een dinosaurus teruggevonden. Het gaat om een kleine tyrannosaurus die zich klaarblijkelijk prima wist te redden in het poolgebied.

De eerste resten van deze dinosaurus werden in 2006 al ontdekt. In eerste instantie werd de dinosaurus echter voor een andere soort aangezien. Pas toen onderzoekers de fossiele resten vergeleken met die van bekende tyrannosaurussen, ontdekten ze dat de dino een tyrannosaurus was.

Kleintje
De nieuw ontdekte dinosaurussoort heeft de naam Nanuqsaurus hoglundi (dinosaurus A op de afbeelding hierboven) gekregen. De dino leefde zeventig miljoen jaar geleden en was vrij klein. Zijn schedel was ongeveer 63 centimeter lang (ter vergelijking: die van T. rex (dinosaurus B) was zo’n 1,5 meter lang).

Geïsoleerd
Dat de dinosaurus in vergelijking met andere tyrannosaurussen zo klein was, heeft waarschijnlijk twee redenen. Ten eerste was het een aanpassing aan zijn leefgebied (zo dicht bij de pool is niet altijd evenveel voedsel voorhanden). Daarnaast kon de soort zich ontwikkelen tot een totaal andere dinosaurus dan zijn verder weg wonende familieleden, omdat zijn leefgebied heel geïsoleerd ligt.

“Deze ‘pygmee tyrannosaurus’ is alleen al heel cool omdat deze ons iets vertelt over hoe het oude poolgebied eruit zag,” vindt onderzoeker Anthony Fiorillo. “Maar wat deze ontdekking nog opwindender maakt, is dat Nanuqsaurus hoglundi ons ook iets vertelt over de biologische rijkdom van het oude poolgebied in een tijd waarin de aarde in vergelijking met vandaag de dag heel warm was.”

Bronmateriaal

"Dinosaur skull may reveal T. rex's smaller cousin from the north" - PLoS ONE (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit PLoS ONE (DOI: 10.1371/journal.pone.0091287).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd