Synthetisch DNA beschermt hamburgers in Rotterdam

Criminelen die graag een Big Mac willen stelen, kunnen voortaan beter een andere vestiging kiezen dan de MacDonalds in Rotterdam. Deze Mac heeft een nieuw beveiligingssysteem geïnstalleerd, dat synthetisch DNA op inbrekers spuit. Wanneer de politie een verdachte arresteert, dan kan deze dankzij de genetische merker geïdentificeerd worden. Zo is het nog makkelijk om inbrekers op te sporen.

Zelf hebben wetsovertreders niets in de gaten, want de mist van synthetische DNA is alleen in ultraviolet licht te zien. “Het is niet te ruiken, niet te zien en niemand weet dat het er is”, zegt Jean-Paul Fafie, manager van een McDonalds. De politie hoopt dat misdadigers worden afgeschrikt door het nieuwe systeem. “Het DNA is identiek aan menselijk DNA, maar er zijn traceerbare verschillen”, beweert Donald van der Laan van de Rhine Group, die de spray verspreidt.

Het systeem is ontwikkeld door twee Britten: een politieman en een scheikundige. In het begin waren er nog wat problemen met het systeem, maar nu werkt het naar behoren. “Het systeem ging wel eens af zonder dat er een inbraak was”, zegt Fafie. “Sommige werknemers activeerden per ongeluk het systeem, namelijk door een tien euro biljet uit een speciale lade te halen. En iedere keer stond de politie weer op de stoep.”

Waardevolle goederen
De gemeente Rotterdam wil de DNA-spray overal inzetten. De spray wordt ook gebruikt om waardevolle eigendommen te markeren. Zo zijn 4.000 computers op de Erasmus universiteit gemarkeerd met het synthetische DNA. Zo kunnen gestolen goederen in de toekomst gemakkelijker geïdentificeerd worden.

Het werkt!
Of het werkt? Jazeker! Ook Amsterdam voert proeven uit met de DNA-Spray. In Amsterdam-Zuid zijn sinds de start van de proef in januari zo’n zestig procent minder overvallen gepleegd. “Het is bemoedigend om te zien dat deze relatief eenvoudige maatregel helpt”, zegt stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar. “De politie en het stadsdeel werken nauw samen om de veiligheid in winkelgebieden te verbeteren.”

Wat vindt u?
Wat vindt u van dit nieuwe beveiligingssysteem? Deel uw mening onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd